U trendu

Šta će se dogoditi u vašem telu ako pojedete samo jednu šargarepu dnevno?

Šargarepa je povrće koje je izuzetno dobro za zdravlje. Šargarepa sadrži betakaroten, koji joj obezbeđuje karakterističnu narandžastu boju.

Pored njega, ona sadrži dosta vitamina, kao što su A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E i vitamin K, ali i minerale poput kalijuma, magnezijuma, gvožđa, kalcijuma i fosfora.

Šargarepa sadrži 40 kalorija na 100 grama, tako da je preporučljiva za osobe koje žele da regulišu kilažu, piše Magazi Novosti.

Osim što je veoma ukusna namirnica, šargarepa poseduje i mnoga lekovita svojstva za organizam, zbog čega se preporučuje njeno često konzumiranje.

– Ukoliko imate problema sa gasovima, preporučuje se da pojedete jednu šargarepu posle jela, a ako vam je loša krvna slika, pijte sok od šargarepe.

– Za žene je jako važno da jedu šargarepu ukoliko pate od menstrualnih bolova, a pored toga, ona je odlična i za izgled kože jer usporava starenje.

– Šargarepa takođe može uticati i na zdravlje vaših zuba, ako se konzumira nakon obroka jer ubija štetne materije u ustima. Čisti zube i eliminiše naslage hrane, sprečava krvarenje desni i pojavu karijesa.

– Kompleks vitamina B koji je prisutan u šargarepi, reguliše cirkulaciju krvi, obezbeđujući srcu i plućima normalan rad. Smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja i pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska.

– Konzumiranje sveže šargarepe pojačava proizvodnju pljuvačke i ubrzava probavu, obezbeđujući potrebne enzime, minerale i vitamine. Sprečava formiranje čireva na želucu i drugih poremećaja u varenju.

– Sok od sveže ceđene šargarepe idealan je za grčeve, upalu slepog creva, dispepsiju i druge probleme organa za varenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar