U trendu

Šta kuvati u zimskom periodu

Iako u poslednjih nekoliko godina nismo imali preterano hladne zime, ovo je ipak najhladniji period u godini. To je doba kada se trudimo da se utoplimo na razne načine. Da li znate da vam konsumiranje određenih namirnica pomaže da zadržite telesnu toplotu? To su upravo sezonske biljke – zimsko voće i povrće.
Ne samo da vam ovo zimsko povrće pomaže da održite odgovarajuću telesnu temperaturu već ono ima i snažno antioksidantsko dejstvo.
U savremeno doba, zahvaljujući modernim tehnologijama u proizvodnji hrane, teško je reći koje povrće je sezonsko. Kada odemo u supermarket – na policama ima svega, sve nam je dostupno. To ima svoje prednosti, ali – zimi je najkorisnije konsumirati zimsko povrće, koje sadrži dosta vitamina. Da biste bili sigurni da kupujete prave sezonske biljke, najbolje je da odete do lokalne pijace i uverite se šta zaista ovih dana raste na našim njivama.
Najbolja pomoć vašem telu u održavanju telesne toplote može biti korenasto povrće. To su sve one biljke koje ne sazrevaju brzo, već im je potrebno izvesno vreme. Njihovom rastu ne smetaju ni vetar ni mraz, već im pogoduje hladno zimsko vreme, a jestivi delovi im se nalaze ispod površine zemlje. Sitno seckano i obareno korenasto povrće može se koristiti i kao „temeljac“ za laganu čorbu.
Ovo je takođe period u godini kada je moguće da osećate veću potrebu za konsumiranjem mesa i mesnih proizvoda nego u letnjem periodu. To se dešava iz istog razloga iz kog želite da jedete zimsko i korenasto povrće – i meso sadrži elemente koji pomažu telu u održavanju toplote.
Ako ste ljubitelj salata, probajte, umesto uobičajene zelene salate, salate koje sadrže više korenastog povrća, pasulja, boba ili vlaknastih biljaka. U salatu možete dodati i malo mesa.
Ljudi koji žive u niskotemperaturnim područjima, trebalo bi da u najhladnijim mesecima u potpunosti izbace zelenu salatu iz svog jelovnika. U našim uslovima umereno hladnih zima, možemo je, međutim, slobodno s vremena na vreme konsumirati, na primer u mešanoj salati s piletinom. Ako ste ljubitelj ribe, možete je spremiti na svoj omiljeni način i servirati kao priloge: barene korenaste biljke i zimsko povrće, ili krompir umesto uobičajenog pirinča.
Predlažemo neke od najzdravijih namirnica za jesenju i zimsku sezonu koje će vas zagrejati i pomoći vam da ostanete aktivni i u dobroj formi:

  • šargarepa
  • cvekla
  • rotkvice
  • krompiri
  • kelj
  • pasulj, bob
  • klice žitarica
  • kupus

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.