U trendu

Šta ne smete da jedete za DORUČAK?

Stručnjaci su saglasni da prvi obrok treba pojesti oko 9 ili 10 ujutro. Ako se probudite u 7, imate doručak u 10, ručak u 14 sati i večeru oko 17 ili 18 sati – to je sasvim u redu.

Neki ljudi ne izlaze iz kuće a da ne pojedu najvažniji obrok u danu. Drugima, pak, doručak, sticajem okolnosti, postaje ručak, jer prvi obrok jedu tek u podne. Pa šta je najbolje i gde leži istina? Stručnjaci kažu da je doručak izuzetno važan obrok. Obezbeđuje vam energiju potrebnu za dan, a neka istraživanja pokazuju i da može smanjiti osećaj gladi i rizik od razvoja gojaznosti i drugih metaboličkih poremećaja. Sve ovo ne znači da morate jesti čim otvorite oči. Ako ste gladni odmah ujutro, onda svakako jedite, a ako niste, u redu je i da pričekate. Vrlo je važno da slušate svoje telo, rekla je za „Health“ dijetetičarka Bet Blustouns s Instituta „Klivlendska klinika zdravlja“ i upozorila da je pravo vreme za obrok kada počnete da osećate glad. Nikako nemojte odlagati obrok, jer vas može dovesti do toga da brže-bolje zgrabite neki nezdravi obrok poput krofne ili nekog drugog peciva…

Kada je krajnje vreme da jedete?

Stručnjaci su saglasni da prvi obrok treba pojesti oko 9 ili 10 ujutro. Ako se probudite u 7, imate doručak u 10, ručak u 14 sati i večeru oko 17 ili 18 sati 0 to je sasvim u redu. Ali, ako doručkujete u podne i tokom dana imate vremena za samo još jedan obrok, onda to znači da preskačete obroke. Treba da jedete barem na svaka četiri sata, objasnila je dijatetičarka Sandra Arevalo iz Američkog udruženja za dijabetes.

Jesti ili ne jesti pre jutarnjeg treninga?

Postoje i izuzeci kada je reč o pravilu “slušajte svoje telo”. Naime, dobro je da jedete pre treninga ako vežbate ujutro, jer vam to može pomoći da izbegnete hipoglikemiju. Neka istraživanja pokazuju da će vežbanje na prazan želudac poboljšati sagorevanje masnoća, ali to ne znači da sve skupa vodi do bržeg i boljeg mršavljenja, pišu Vijesti, a prenosi Superžena.

Kako izbalansirati obrok?

Poželjno je jesti oko 10 grama proteina (grčki jogurt ili dva jaja) kako biste se osećali sito. I masnoće su bitne, ali važno je da pazite odakle dolaze (orašasti plodovi, ekstradevičansko maslinovo ulje). Izbegavajte slaninu i druge prerađene namirnice. I na početku dana obavezno pazite na unos vlakana za osećaj sitosti i zdravu probavu (voće, povrće, celovite žitarice…).

Predlozi zdravih obroka i šta nikako ne treba jesti!

Kako bi prvi obrok bio zdrav, dobra ideja je da pojedete sledeće kombinacije: grčki jogurt s orašastim plodovima ili voćem, kajganu s nekim povrćem ili zeleni smuti s, recimo, maslacem od orašastih plodova. Ali još je važnije da vam doručak ne bude – desert, odnosno slatko, ili kafa sa slatkim pecivom, jer će vam podići energiju i naglo je spustiti.

Da li užurban život pravi problem (ne)doručkovanja?

Jutarnja žurba je pravi problem i za mnoge najveći krivac zašto jedu nezdravu i brzu hranu ili s druge strane – uopšte ne jedu doručak. Uz malo dobre volje i malo vremena, doručak možete pripremiti i veče pre…

Jaja možete umutiti sa solju i biberom i staviti u frižider.
Naseckajte voće ili pripremite orašaste plodove za jutarnji jogurt ili ovsenu kašu.
Smrznite sastojke za vaš omiljeni smuti i ujutro samo izblendajte.

A šta sa kafom?

Kafe se ne morate odricati. U umerenim dozama, ona je zdrav stimulans. Za većinu, to znači tri šoljice dnevno. Struka upozorava da sve više od toga može biti nezdravo, uticati loše na spavanje, povećavati krvni pritisak… Važno je pripaziti i koliko šećera stavljate u kafu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar