Šta negativno utiče na inteligenciju?

Deca koja piju vodu s visokom koncentracijom mangana pokazuju niži stepen inteligencije nego prosečna deca koja nisu izložena ovom metalu.

Foto: Pezibear/Pixabay.com

Foto: Pezibear/Pixabay.com

Na osnovu studije koja je obuhvatila više od 350 dece koja su se snabdevala pijaćom vodom iz bunara u Provinciji Kvebek u Kanadi, naučnici su pronašli povezanost između nivoa managana u vodi i koeficijenta inteligencije. Vodeći istraživač u ovoj studiji, Mariz Bušar sa Univerziteta u Montrealu, izjavila je da su na osnovu studije ustanovili da je koeficijent inteligencije dece koja su bila izložena visokoj koncentraciji mangana u poređenju sa decom koja nisu bila izložena tome bio za šest poena niži, što predstavlja vrlo značajnu razliku.

Ispitivano je 362 dece starosti od 6 do 13 godina koja su testirana u pogledu opštih spoznajnih sposobnosti, sposobnosti izražavanja i sposobnosti zapažanja. Navedene zaključke istraživači su mogli da izvedu davanjem upitnika o vrsti pijaće vode koju su deca koristila, načinu ishrane i vrsti hrane koju su unosila.

Mangan se smatra osnovnim sastojkom u ishrani i nalazi se u povrću, voću i žitaricama. Međutim, ukoliko se unosi u velikim količinama, predstavlja snažan neurotoksin. Izlaganje visokim koncentracijama mangana kroz posao koji se obavlja ili kroz okruženje – dovodi do neuroloških promena i kod dece i kod odraslih. Smatra se da mangan negativno utiče na dopamin i serotonin, neurotransmitere koji su vrlo važni za spoznajni proces.

Još članaka o inteligenciji…

Ostavite komentar

Ostavite komentar