U trendu

Šta se dešava u organizmu ako popijete šolju KAFE pre jutarnjeg treninga

Osim što stimulište probavu, kafa ima i druge prednosti

Obično ujutru čim ustanemo imamo običaj da posegnemo za prvom šoljom kafe.

Mnogima je to način da se razbude i pripreme za dan koji predstoji.

Stoga je potrebno da znate koje su sve prednosti konzumiranja kafe ujutru, a posebno pre jutarnjeg treninga.

1. Lakši i brži oporavak mišića
Konzumiranje kafe pre treninga izaziva antiinflamatorni odgovor u vašem telu, što vam može pomoći u samom procesu oporavka, kada su vam mišići pod upalom. Osim toga, kofein pomaže i u uklanjanju oksidativnog stresa izazvanog prevelikim naprezanjem tokom vežbanja.

Kafa, naravno, nije dovoljna potpuni oporavak vašeg tela nakon napornog vežbanja, već je potrebno i da se dobro istegnete.

2. Smanjuje probleme sa probavom
Joga, trčanje i druge aktivnosti mogu da stimulišu crevni sistem.

To ne predstavlja veliki problem kada trenirate u svom domu ili u teretani. Ako ste pak otišli da džogirate u prirodu, nije baš zgodno da vam se daleko od kuće javi ova fiziološka potreba. Kako biste smanjili rizik od problema sa probavom, preporučuje se da popijete šoljicu kafe najmanje pola sata pre vežbanja.

3. Dodatna motivacija
Verovali ili ne, kafa vas jednako dobro motiviše tokom vežbanja kao i vaša omiljena muzika za treniranje. Ovo je potvrđeno u jednom istraživanju čiji su autori ispitivali efekte kofeina u izvođenju vežbi izdržljivosti.

Učesnici ovog eksperimenta koji su pili kafu pre važbanja bili su spremni da ulože više truda u izvođenju vežbi izdržljivosti od onih koji nisu konzumirali kafu. Takođe je otkriveno da su osobe koje su konzumirale ovaj napitak bile u proseku manje umorne na kraju treninga.

4. Dodatna energija
Opšte je poznato da kafa povećava koncentraciju, a ona je i dobar lek protiv jutarnje lenjosti. Kada popijemo kafu nakon ustajanja, imamo manju želju da se vratimo u krevet i nastavimo da spavamo, a ona nam daje i višak energije potreban za suočavanje sa svim dnevnim obavezama, među koje spada i planirana fizička aktivnost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar