Šta se događa sa vašim telom ako pojedete tri banane dnevno

Banane se često spominju kao namirnica u receptima za domaće sladolede, smutije i druge zdrave poslastice. Uz to, zbog svoje hranljivosti, banana može biti odličan međuobrok koji će vas duže držati sitim.

Jedući svaki dan po tri banane u svoj organizam unosite oko 1500 mg kalijuma, ali osim toga banane osiguravaju niz zdravstvenih prednosti. S obzirom na sledeće tvrdnje, ipak bi trebalo da pripazite na količinu banana koje svakodnevno jedete i taj broj nikako ne bi smeo biti veći od tri dnevno.

Snižavaju visoki krvni pritisak

Tri banane dnevno značajno snižavaju krvni pritisak. Banana je zbog visokog sadržaja kalijuma najbolji prirodni lek za visoki krvni pritisak. Ujedno, banana uz visok nivo kalijuma, sadrži malo minerala natrijuma (svega 2 mg/100 g) i zbog toga ima diuretski učinak i pomaže kod gubitka nakupljene suvišne tekučnosti u organizmu.

Poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje

Ishrana bogata vlaknima je dobra za srce, a banane su bogate vlaknima. Kao dodatna prednost, specifična rastvorljiva vlakna prisutna u bananama su povezane sa smanjenim rizikom od bolesti srca.

Podižu raspoloženje i pomažu da se osećate bolje

Prosečna banana ima oko 27 mg magnezijuma, minerala koji pomaže podsticanje dobrog raspoloženja i takođe može poboljšati kvalitet sna. Ako imate nizak nivo magnezijuma u telu, možete patiti od anksioznosti, razdražljivosti, depresije i drugih poremećaja.

Pospešuju zdravlje probavnog trakta

Zbog toga što se lako vare, banane su sjajne za probavni trakt.Takođe one pomažu u vraćanju izgubljenih minerale nakon dijareje.

Poboljšavaju učinak pri sportskim aktivnostima

Banane podstiču snadbevanje mišića antioksidansima i drugim hranjivim materijama. Studija koja je nedavno sprovedena na Državnom univerzitetu Apalačijan pokazala je da su osobe koje su prilikom testiranja svakih 15 minuta jele bananu, imale podjednak učinak kao i oni koji su prilikom vožnje bicikla svakih 15 minuta pili sportski napitak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.