U trendu

Šta se događa telu kada jedemo luk?

Luk nije svima omiljeno povrće. Osim što uzrokuje neprijatan zadah, postoji još nekoliko manje poželjnih posledica njegove konzumacije. Istovremeno, luk može vašem telu ponuditi puno značajnih zdravstvenih prednosti koje ne želite propustiti.

Mogli biste češće ispuštati gasove

Luk sadrži fruktozu, koja je prirodni šećer u velikom broju voća i povrća. A kada bakterije u crevima razgrađuju fruktozu, to rezultira gasovima.

Mogli biste imati žgaravicu

Posledica konzumacije luka može biti žgaravica, poznata i kao refluks želudačne kiseline. Luk može uzrokovati da se donji sfinkter jednjaka, koji se nalazi na kraju jednjaka i odvaja ga od želuca, opusti i ne odradi svoj posao. Tada se želudačna kiselina može uvući u jednjak, što rezultira osećajem peckanja.

I ne samo to, fermentirajuća vlakna koja se nalaze u luku mogu uzrokovati podrigivanje, što takođe može izazvati simptome refluksa kiseline.

Mogli biste popraviti zdravlje creva

Probiotici su neophodni za zdravlje creva, ali oni ne mogu u potpunost delovati bez prisutnosti prebiotika. Luk je bogat prebioticima, dijetalnim vlaknima koja se nalaze u različitom voću, povrću i celovitim žitaricama koje vaše telo ne može da svari. Umesto toga, ona se kreću u donji probavni trakt i stvaraju okruženje za rast zdravih crevnih bakterija.

Mogli biste popraviti zdravlje srca

Luk je pun antioksidansa. Treba istaknuti da crveni luk koji obiluje antocijaninima, za koje se u nekoliko studija pokazalo da smanjuju rizik od srčanih bolesti. Na primer, od 93.600 žena posmatranih u studiji iz 2013., one koje su konzumirale najviše hrane bogate antocijaninima imale su 32 posto manju verovatnoću da će doživeti srčani udar od onih koje su ih jele malo ili nimalo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar