U trendu

Šta trudnice ne bi trebalo da jedu?

Mladim ženama u trudnoći preporučuje se da jedu raznovrsnu i zdravu hranu, da piju dosta tečnosti, ali da ne zaborave ni umerene fizičke aktivnosti i dovoljno sati spavanja. Podsećamo da trudnice ne bi trebalo da puše i obavljaju teške fizičke aktivnosti.
Da bi se žena u toku trudnoće što bolje osećala i bila zdrava, a i da njena beba ne bi patila, navešćemo neke namirnice i hranu koju ne treba jesti, naročito ne u velikim količinama.
Voće
Suvo voće ili kandirano voće ima dosta kalorija, a malo vitamina, i teško je za varenje, pa stvara gasove i nadutost.
Masnoće
Životinjske masti treba izbegavati: svinjsku, guščiju, loj i slično. Ne preporučuju se slanina, proizvodi od slanine i jake masne zaprške.
Mesa
Jaka mesa treba izbegavati, pogotovu mesa sa roštilja ili jako slana i reš pečena (ovčetina, svinjetina ili govedina). Mesne prerađevine su takođe opasne za trudnicu: paštete, salame, kobasice ili jako dimljeno meso.
Riba
Masne ribe, pogotovu sa roštilja ili jako pržene i mnogo začinjene, treba izbegavati na trpezi.
Mleko i mlečni proizvodi
Mleko i mlečni prozvodi su zdravi, ali treba izbegavati punomasno mleko i punomasne i slane mlečne proizvode. U takve mlečne proizvode spadaju: stari i punomasni sirevi, kačkavalj, dimljeni sirevi, punomasni zreli kajmak, milkšejk, punomasna pavlaka ili voćni jogurt sa šećerom.
Pecivo i žitarice
Treba izbegavati masna i lisnata testa, kao i jako pržena peciva kao što su: masne pite, burek, pogačice, paštetice, mekike, krofne, prženice i uštipci. Svež i vruć pogotovu beli hleb nadima stomak i težak je za varenje. Ne peporučuje se ni trudnicama ni deci da mnogo jedu grickalice kao što su krekeri, grisini, čips ili masne testenine sa jakim prelivima.
Povrće
Konzervirano povrće ili jako prženo povrće (pogotovu prženo sa mesom) teško je za varenje, pa ga po mogućstvu treba izbaciti za vreme trudnoće.
Slatkiši
Ono na šta bismo posebno upozorili jeste beli šećer i preslatki kolači. Masne kolače, čokolade, bombone i ostale konditorske proizvode treba svesti na minimum u toku trudnoće.
Napici
Trudnice treba da piju dosta tečnosti, ali se ne preporučuju: alkoholna pića, gazirani sokovi, sokovi sa šećerom, veštački sokovi, jaka kafa, crni čaj, jaki čajevi, energetski napici i slično.
Umesto zaključka
Podsećamo da treba izbegavati hranu koja može izazvati alergiju, ili čak dovesti do spontanog pobačaja.
Pored navedene hrane, trudnice treba da vode računa o količini hrane, jer previše dodatih kilograma u trudnoći nije zdravo za ženu, a može dovesti do nepotrebnih problema prilikom porođaja.
Redovne posete ginekologu tokom trudnoće treba iskoristiti i za savet o tome šta bi trebalo jesti, a šta izbegavati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (9)