U trendu

Šta je bolje da popijete ujutro: Đus ili mleko? Evo odgovora

Čaša svežeg soka od narandže ide uz najčešću sliku zdravog doručka i mnogima je nezaobilazan deo jutarnje rutine.

Ali,  jeste li se zapitali je li to zaista najbolji izbor?

Sok od pomorandže

Čaša soka od pomorandže u proseku sadrži 110 kalorija i osiguraće vam dnevnu dozu vitamina C, antioksidansa koji štiti kožu od sunca i mozak od opasnih supstanci koje se nalaze u zagađenom vazduhu. Ipak, previše pomorandžinog soka može uzrokovati oštećenje zubne gleđi.

Nedavno istraživanje provedeno na Eastman Institutu za oralno zdravlje pri Univerzitetu Ročester pokazalo je slabljenje zubne gleđi za čak 84 odsto kod osoba koje piju pomorandžin sok pet dana za redom. Slično delovanje imaju i ostali voćni sokovi zbog kiseline koju sadrže, a puno gori izbor je piti razne sode i energetske napitke.

Mleko 

Čaša mleka s 2 odsto mlečne masti osiguraće vam 20 odsto od ukupne dnevne potrebe za proteinima i trećinu potrebne dnevne količine kalcija.

Nedavno istraživanje pokazalo je da osobe koje ujutro piju čašu mleka, manje osećaju glad do ručka. Kalcijum pomaže u regulaciji hormona koji kontrolišu telesnu težinu, a nije ni „agresivno“ za vaše zube poput soka od pomorandže.

Stručnjaci savetuju da svakako birate organsko mleko, iz domaćeg uzgoja bez antibiotika i dodanih hormona rasta jer će vam takvo mleko osigurati i količinu antioksidansa koju sadrži i sok od pomorandže.

Organsko mlijeko sadrži 75 posto više beta – karotena, 50 posto više vitamina E, antioksidansa koji jača imunološki sistem i može biti delotvoran u borbi protiv nekih vrsta raka i srčanih oboljenja, dva do tri puta više luteina i oko 70 posto više omega-3 masnih kiselina.

Dakle, zaključak stručnjaka: Pijte mleko za doručak!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.