Stručnjaci tvrde da je ovo najzdraviji način pripremanja kafe

Za mnoge ljude dan ne počinje dok ne popiju svoju omiljenu kafu. I ne samo da je kafa dobra za zdravlje, može čak i produžiti život, ali samo ako je pripremite s filterom, navodi se u novom istraživanju objavljenom u Evropskom časopisu za preventivnu kardiologiju.

„Nefiltrirana kafa sadrži materije koje povećavaju nivo holesterola u krvi. Korišćenje filtera uklanja ih i smanjuje mogućnost da ćete doživeti srčani udar ili preranu smrt“, rekao je autor studije Dag Tele, viši profesor na Odeljenju za javno zdravstvo i medicinu Univerziteta u Geteborgu.

On tvrdi da njihova studija pruža snažne i uverljive dokaze o povezanosti metoda pripreme kafe, srčanog udara i dugog života, piše CNN.

Ipak, to je loša vest za ljubitelje jake grčke i turske kafe koje, prema ovom istraživanju, mogu povećati rizik od srčanih bolesti.

„Nefiltrirana kafa, poput grčke i turske kafe, koja se kuva, sadrži veće količine kafestola i kahweola, hemikalija pronađenih u kapljicama ulja u kafi i takođe u talogu. Ove supstance mogu povećati nivo triglicerida i LDL holesterola“, izjavila je dijetetičarka Lisa Drajer, CNN-ova saradnica u oblasti zdravlja i ishrane, a prenosi Klix.

Nova studija pratila je više od pola miliona zdravih norveških muškaraca i žena, starosti od 20 do 79 godina u razdoblju od 20 godina. Rezultati su pokazali da pijenje kuvane ili nefiltrirane kafe povećava rizik od smrti kod muškaraca starijih od 60 godina zbog povišene kardiovaskularne smrtnosti.

S druge strane, filtrirana kafa bila je povezana s 15 posto smanjenim rizikom smrti od bilo kojeg uzroka, 12 posto smanjenim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti kod muškaraca i 20 posto smanjenim rizikom od smrti od srčanih bolesti kod žena.

Zapravo, u studiji je utvrđeno da oni koji su pili jednu do četiri šoljice filtrirane kafe na dan imaju najmanju stopu smrtnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.