U trendu

Stručnjak za dugovečnost tvrdi da je ovo najbolja hrana: ‘Jedite je jednom dnevno i osetićete promene’

Prema mišljenju stručnjaka koji proučavaju dugovečnost, izbor određenih namirnica može značajno doprineti našem zdravlju i kvalitetu života. Povrće poput brokolija, kupusa i kelja bogato je hranljivim materijama koje mogu pomoći da povećate vaše šanse za dugovečnost i bolji životni standard.

Dr. Mark Hajman, specijalista za dugovečnost, ističe da ova vrsta povrća sadrži antiinflamatorne, antikancerogene i anti-aging fitonutrijente koji su ključni za zdravlje, piše Fortune Well.

Ribe kao što su inćun, haringa i losos su odlični izvori proteina i omega-3 masnih kiselina. Prema dr Hajmanu, jedenje ribe najmanje dva puta nedeljno može da smanji rizik od srčanih oboljenja, aritmija, moždanog udara, visokog krvnog pritiska i povišenih triglicerida.

Najbolji izbor

Čak i mala količina ekstra devičanskog maslinovog ulja dnevno može značajno da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti, neurodegenerativnih bolesti, respiratornih bolesti i raka, tvrdi dr Hajman.

Tamna čokolada, na primer, sadrži više antioksidanata od borovnice, što je takođe važno za održavanje zdravlja. Pored toga, crna čokolada blagotvorno deluje na mozak. Važno je izabrati sorte sa najmanje 75 odsto kakaoa.

Mahunarke su takođe izuzetno korisne jer mogu da stabilizuju nivo šećera u krvi i smanje nivo holesterola. Paradajz, pak, sadrži likopen, antioksidans koji podržava zdravlje kardiovaskularnog sistema, kao i vitamin C koji jača imuni sistem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar