Supernamirnica: Jača imunitet, sprečava dijabetes i čuva živce

Redovno konzumiranje pistaća ima brojne pozitivne efekte, kažu stručnjaci. Ovaj ukusni orašasti plod trebalo bi da postane redovni deo ishrane jer na mnogo načina pozitivno utiče na zdravlje.

Pistaći su zdravstveni stručnjaci i poznavaoci kvalitetne hrane prepoznali kao odličnu namirnicu koja podiže nivo HDL holesterola, odnosno dobrog holesterola. Osim toga, pomaže i u proizvodnji hemoglobina. Sadrži puno vitamina B6 kojeg stručnjaci nazivaju i piridoksin, a taj je nutrijent neophodan za normalnu proizvodnju hemoglobina, piše Healthdigezt.

Između 90 i 95 posto Amerikanaca s dijabetesom pati od njegovog najčešćeg oblika, dijabetesa tipa 2. Oboleli bi mogli da imaju koristi od česte konzumacije pistaća jer on sadrži mineral fosfor koji pomaže u normalizaciji tolerancije glukoze i pomaže u razbijanju proteina u aminokiseline.

Zahvaljujući velikoj količini vitamina B6, pistaća pomažu i u jačanju imuniteta. Medicinski stručnjaci navode da je manjak vitamina B6 među glavnim razlozima zbog kojih imunitet ponekad ne uspe da pobedi u borbi protiv virusa i infekcija.

Antioksidansi iz pistaća dodatno jačaju telo protiv prehlade, gripe i kašlja. Takođe su odlični za bolju funkciju nervnog sistema i kožu čine mlađom i lepšom, napominju stručnjaci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.