Svaka žena posle 40. treba ovo da ima u svojoj kuhinji, zovu ga hranom za careve

Poznat je vekovima. U Indiji jeli su ga samo vladari i najbogatiji, a verovalo se da podmlađuje telo i daje energiju. U Kini ga zovu „hranom za careve“. Jedna od najpoznatijih dama koja je redovno uzimala matični mleč bila je Lejdi Dajana, kojoj je hrana koju za sebe proizvode pčele pomagala kod jutarnje mučnine u trudnoći.

Lekari kažu da postoji više razloga da se ova dragocena supstanca nađe u kuhinji svake žene starije od 40 godina. Smatra se veoma dobrim izvorom vitamina, minerala, aminokiselina i proteina.

„Posebno je dobar kao izvor vitamina B kompleksa“, kaže dr Ana Kakon, specijalista dermatologije sa Floride. „Zato pomaže da se hranljivi sastojci što brže dopreme do svih delova organizma.“ Ona navodi i studiju u kojoj je testirana i vaginalna upotreba matičnog mleča kao pomoć kod atrofije i suvoće.

„Savetujem ženama da uzimaju između 300-6.000 milligrama dnevno“, kaže doktorka. „Preciznije, treba početi s malim dozama pa ih polako povećavati. U poređenju sa drugim suplementima, mleč jače deluje na smanjenje hormonalnog disbalansa.

Jedan gram dnevno može da pomogne u ublažavanju simptoma PMS-a, što je pokazala i studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu „Komplementarne terapije u medicini“.

Ko treba da izbegava matični mleč?

Pre svega, to su trudnice i dojilje, jer nema studija na toj populaciji koje bi garantovale bezbednost upotrebe. Takođe, svi koji su alergični na pčele i med ne treba da uzimaju mleč. Ako imate dermatitis, posavetujte se prvo s lekarom, što se savetuje svima budući da upotreba suplemenata nije pod tako strogom regulativom i kontrolom kakva se primenjuje na lekove.

(Lepa&Sreća)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.