U trendu

Švedska receptura za dugovečnost: Mleko od krompira usporava starenje, a pomaže i kod nadutosti i gasova

Posle sojinog i bademovog mleka, novo popularno biljno mleko jeste mleko od krompira koje su proizveli Šveđani.

U ovom trenutku u Skandinaviji može da se pazari, budući da ga proizvode firme, a trenutno košta od tri do pet evra po litru.
Šveđani tvrde da ovo mleko može da vam pomogne da bolje varite hranu, naročito ako vas muči zatvor, nadimanje ili gasovi.

Mleko od krompira je takođe i odličan izvor vlakana, vitamina B12, gvožđa i folata.

Inače, recept je preuzet od profesorke Eve Tornberg sa Univerziteta Lung koja je još 2017. proizvela neobično ukusnu i kremastu “emulziju od krompira”.

Ona tvrdi da je ovo mleko dobar izvor vitamina C, kalijuma, magnezijuma i antioksidansa, kao i da je, što je još važnije, od svih biljnih napitaka najmanje štetan za okolinu.

Mleko od krompira sadrži i manje šećera i masnoća, i ne sadrži uobičajene alergene, zbog čega je odličan izbor za ljude koji su osetljivi na laktozu, gluten ili orašaste plodove.

Kako da napravite mleko od krompira?

Oljuštite krompire i skuvajte ih. Kada su gotovi, ubacite ih u blender. Dodajte im vode do pola i malo mlevenih badema (po želji.

Dodajte prstohvat soli i prirodni zaslađivač. Po želji dodajte i malo ekstrakta vanile. Sve to zajedno izblendujte i sipajte u posudu.

I pijte ga kao i svako drugo mleko.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.