U trendu

Svi ga obožavaju, s razlogom – ovaj sok piju sportisti, manekenke…

Sok od celera je ovih dana hit na Instagramu. Zdrav je, iz prostog razloga što u njega ide samo celer koji je prava „super hrana“ i malo vode. Iz sledećih razloga ne bi bilo loše da povremeno sebi umesto kafe ujutru spremite sok od celera:

celer
Foto: Emilian Robert VicolCC BY 2.0

Hidrira

Celer je sam po sebi pun vode, tako da kad ga iscedite unosite dosta vode, čak i ako ga pijete nerazblaženog.

Smanjuje nadutost

Čaša ili dve dnevno mogu ublažiti probleme sa nadimanjem. Ako vas muči nadutost, sok od celera će vam pomoći jer jer celer prirodni diuretik, što znači da izbacuje višak tečnosti, hidrirajući vas istovremeno.

Pun je antioksidanata

Celer je odličan izvor antioksidanata. Ima protivupalna svojstva, tako da će vam konzumiranje ovog povrća u bilo kom obliku popraviti opšte zdravstveno stanje. Antioksidanti usporavaju i pojavu prvih bora, jer neutrališu dejstvo slobodnih radikala, što takođe nije zanemarljivo.

Odličan je izvor magnezijuma

Celer je odličan izvor magnezijuma, koji je važan za zdravlje mišića, dobro varenje i dobar san. Bogat je i nitratima, koji pomažu u širenju krvnih sudova, poboljšavajući cirkulaciju i snižavajući povišen krvni pritisak kod osoba koje pate od hipertenzije. Osim toga, ima protivupalna svojstva, tako da održava sistem organa za varenje zdravim.

Ima vrlo malo šećera

Šolja iseckanog celera (jedna porcija) ima svega jedan gram šećera. Čak i ako za čašu soka iskoristite pet šolja seckanog celera, unećete manje šećera (pet grama) nego što unesete kad popijete jednu čašu soka od pomorandže (oko sedam grama).

Sadrži vrlo malo kalorija

Jedna porcija (šolja seckanog celera) ima oko 15 kalorija. Iako će vam za čašu soka biti potrebno više od jedne šolje seckanog celera, ipak ćete uneti vrlo, vrlo malo kalorija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar