U trendu

Svi jedemo samo koren cvekle, a za lišće kažu da je još zdravije!

Kada je u pitanju cvekla, uglavnom je svi jedemo fermentisanu kao zimnicu. Pored toga, sveža cvekla može da se iskoristi i kao sastojak osvežavajuće vitaminske salate. Međutim, ljudi uglavnom koriste koren, dok se lišće ove hranjive biljke najčešće baca.

To je česta i velika greška, jer se u lišću cvekle nalaze brojne hranjive materije koje su organizmu zaista neophodne. Jedna porcija lišća cvekle, oko 38 grama, obezbeđuje skoro polovinu neophodne dnevne doze vitamina A. Ovaj vitamin je izuzetno važan za imunitet i reproduktivno zdravlje, a koristan je i za zdravlje kože, kojoj daje sjaj.

Lišće cvekle sadrži i velike količine vitamina C koji je definitivno neophodan kako bi čovekov imuni sistem funkcionisao kako treba. Ovaj vitamin je vaš najbolji saveznik u borbi protiv prehlade i gripa, u bilo koje doba godine. Polifenoli koji mogu da se nađu u svežem listu cvekle sadrže antioksidativna svojstva koja mogu da utiču na smanjenje i lečenje različitih upala u telu. Polifenolima je bogato i lišće, baš kao i koren.

List cvekle sadrži i brojne antioksidanse, poput kofeinske i elagične kiseline. U listovima cvekle, nalazi se više ovih materija nego u bilo kom drugom povrću. Tu je i alfa-linolenska kiselina (ALA) iz porodice omega-3 kiselina.

Kako da upotrebite lišće cvekle?

Iako mnogima deluje neprivlačno i nejestivo, lišće cvekle je sve, samo ne to. Njega krasi blago slatkast ukus i savršeno se uklapa uz svo drugo povrće. Možete napraviti ukusnu salatu i začiniti po ukusu. Pored toga, ovo je savršen dodatak za zdrave smutije, a pošto ima pomenuti slatkas ukus, dobro se kombinuje i sa voćem.

Ukoliko volite pesto sos, neizostava nu brojnim pastama i odličan prilog uz piletinu, polovinu listova bosiljka zamenite listovima cvekle. Barene listove možete služiti kao prilog uz meso, a možete ga staviti i u neku čorbu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.