U trendu

Svi mislimo da je zdrava, ali…Evo kako riba može da našteti organizmu

Oduvek smo je smatrali jednom od najzdravijih namirnica.

Ipak, postoji razlog zašto treba da budemo obazrivi sa količinom unosa ribe u organizam.

Nema mnogo namirnica koje nude veće zdravstvene benefite od ribe. Od smanjenja rizika od srčanih bolesti do podrške zdravlju mozga, jedenje ribe jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje ukupno zdravlje.

Međutim, dok je uživanje u pečenom fileu lososa ili komadu ribe na žaru ukusan i zdrav način života, postoji jedna nuspojava unosa velike količine ribe koja se ne može zanemariti, a to je količina žive koja se u ribi nalazi u tragovima.

Živa se akumulira u ribi, a prvo ga apsorbiraju fitoplanktoni ili alge, koje zatim konzumiraju manje morske životinje, manje ribe, a na kraju i veće ribe. Tako vremenom sve životinje u moru mogu sadržavati nešto metila žive, iako određene vrste sadrže više od drugih, piše Eat This, a prenosi mondo.rs.

Poput riba koje akumuliraju živu ishranom, i ljudi mogu uneti živu u svoje telo ako često konzumiraju ribu koja sadrži živu.

Problem je realan

Metil živa je otrovni metal. Iako mala izloženost ne predstavlja veliku opasnost po zdravlje, prevelika izloženost može rezultirati trovanjem živom, sa efektima poput oštećenja sluha, vida i koordinacije. Neki mogu iskusiti i slabost mišića, prenosi aktuelnosti.us.

Živa je metal koji potencijalno može oštetiti čovekov centralni nervni sistem ili mozak i kičmenu moždinu. Kada je centralni nervni sistem oštećen, može se dogoditi mnoštvo ishoda, uključujući stvari koje su blage, poput osećaja glavobolje zbog gubitka pamćenja ili slabosti mišića. Dakle, ako jedete previše ribe, potencijalno unosite previše žive i nesvesno možete sebi naštetiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.