U trendu

Svi ovo jedu svakog jutra za doručak, a ni ne slute koliko je štetno

Započeti dan zdravim obrokom će svakako pružiti i vašem zdravlju nešto novo. Doručak se smatra najvažnijim obrokom tokom dana, a dokazano će smanjiti šanse za razvojem bolesti srca, dijabetesa, a poboljšaće koncentraciju. Ne samo da je dobro za zdravlje već će vam pomoći i da izgubite višak kilograma, a prema novijim istraživanjima većina oni koji doručkuju, njih 78 posto, dosta lakše gube kilograme.

Naravno, važno je i ono šta jedete, postoje namirnica za koje nutricionisti tvrde da nikako nisu dobre za doručak.

1. Zaslađene žitarice

„Započeti dan ovom namirnicom samo znači da ćete tokom dana biti gladni, a dobro je znati da sadrže dosta šećera a vrlo malo vlakana i proteina“, pojasnila je Keli MekGrejn, nutricionista.

2. Kobasice

„Iako mnogi jedu upravo kobasice za doručak, nisu dobra opcija. Prave se od mlevenog mesa, masnoća, začina i dodanih ukusa pa su često pune natrijuma, zasićenih masnoća i kalorija. Mogu uticati na povišenje krvnog pritiska, lošeg holesterola i naravno unosa kalorija“, pojasnila je Roksana Esani, nutricionista. Procesuirane namirnice su povezane s razvojem hroničnih bolesti i rakom.

3. Beli hleb

Rafinisani beli hleb će nivo šećera u krvi i energiju staviti na klackalicu, u trenu će biti na vrhuncu, a u idućem na dnu. Opcija je da pojedete tost s avokadom i jajetom“, savetuje Don Blatner, nutricionista.

4. Kafa sa ukusima

Ono što možda ne znate jeste da su kafe s ukusom pune kalorija i šećera i ne sadrže baš ništa nutritivno. S obzirom na šećer, nakon takvog napitka ćete biti samo umorniji. Ako vam ne prija obična kafa, bolje je napravite sami kod kuće uz dodatak cimeta ili čokolade, banane ili meda.

5. Voćni sokovi

„Iako možda želite ujutru da unesete vitamin C i nutrijente, sok nije najbolji način. Kada ga se priprema, uklone se sva vlakna a ostaju kalorije i šećer. Ako niste znali, jedna čaša soka od narandže ima kalorija kao 5 nardži što je 300“, pojasnila je Ejmi Šapiro, nutricionista. Umesto soka napravite smuti ili jednostavno uzmite čašu vode s limunom.

6. Kupovni mafni

Ako ćemo biti iskreni, radi se o kolaču bez preliva,  a one koje kupujete imaju više kalorija, masnoća nego pravi komad kolača. Malo je u njima proteina pa nećete dugo ostati siti.

7. Jogurt sa ukusom bez masnoća

„Obični jogurt je odlična opcija za početak dana jer je pun proteina i kalcijuma. Ipak pazite da ne jedete one s dodacima jer će neki proizvođači nadoknaditi to što nemaju masnoća dodavanjem šećera. Na kraju ćete pojesti kalorija kao da ste pojeli sladoled“, pojasnio je MekGrejn.

8. Kupovni smuti i drugi „zdravi“ napici prepuni šećera

Iako u ovom napitku treba da se nađu samo zdrave stvari, ako pogledati listu sastojaka na onim već napravljenim sokovima na policama prodavnica, možete lako da primetite da zapravo većina soka nije od ceđenog voća, a to znači da mu manjka vlakana i vitamina. Bez vlakana ćete sigurno brzo biti gladni.

9. Peciva iz pekare

Iako su ukusna, u pitanju je jednostavni ugljeni hidrat koji će vas držati sitima kratko vreme, a kako mogu biti puni masnoća, može doći do porasta holesterola i tako problema s krvnim sudovima. Jedno pecivo može biti ekvivalent 5-6 kriški hleba.

10. Palačinke i vafl

Jeftini i jednostavni za pripremu, palačinke i vafli čest su izbor za porodični doručak. Uprkos tome što ih svi obožavaju, vodite računa da se radi o prostim ugljenim hidratima koji vas neće dugo držati sitima i za nekoliko sati osetićete glad. Takođe, uzrokuju nagle promene nivoa šećera u organizmu.

11. Kupovna granola

Granola koju kupujete u prodavnicama sadrži u sebi velike količine nepotrebnih visoko kaloričnih sastojaka i šećera. Manja porcija granole sadrži 400 kalorija i 10 grama masnoća. Budući da sadrži velike količine šećera i meda kao i masnoće, granola se može smatrati dezertom, a ne uravnoteženim obrokom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.