Svi prilikom kuvanja pirinča bacaju ovu jednu stvar, a pravi je izvor zdravlja, lepote i vitalnosti

Svi bacaju ovu jednu stvar, a pravi je izvor zdravlja, lepote i vitalnosti!

Pirinčana voda nije samo obična tečnost – ona može biti vaš tajni saveznik prilikom mršavljenja i unapređenja zdravlja kože i kose, posebno tokom vrelih letnjih meseci.

Kada je reč o dijetama, pirinčana voda može biti vaša tajna karta. Nutricionisti ističu da je veoma hranljiva, a niskog je kalorijskog sadržaja, što je čini idealnom opcijom za one koji žele da održe ili smanje svoju telesnu težinu. Osim toga, pomaže u stimulisanju varenja, što je važno za efikasnu apsorpciju hranljivih materija iz hrane.

Kako je pripremiti? Preporučuje se da pirinač potopite preko noći, dobro ga isperete, a zatim kuvate 20-30 minuta dok voda ne postane mutno bela. Nakon što procedite pirinač, čuvajte vodu u staklenoj posudi u frižideru do četiri dana. Preporučuje se konzumacija 1-2 šolje dnevno, ali važno je da se konsultujete sa stručnjakom pre uvođenja ove prakse u svoju ishranu.

Hemijski sastav pirinčane vode je impresivan – puna je skroba koji ostaje nakon kuvanja pirinča, ali i drugih hranljivih materija kao što su vitamin E, magnezijum, vlakna i cink. Takođe, sadrži ferulinsku kiselinu, moćan antioksidans koji štiti telo od slobodnih radikala.

Pirinčana voda ne samo da pomaže u mršavljenju već i podržava zdravo varenje. Istraživanja su pokazala da skrob u pirinčanoj vodi može smanjiti nakupljanje masti i podsticati metabolizam masti, što je ključno za održavanje zdrave telesne težine.

Pored toga, pirinčana voda može doprineti osećaju sitosti između obroka, čime se smanjuje želja za nezdravim grickalicama. Zahvaljujući svojim elektrolitima kao što su kalijum i magnezijum, pirinčana voda takođe pomaže u održavanju hidratacije organizma, što je ključno za regulaciju apetita i jačanje metabolizma.

Njena korist nije ograničena samo na unutrašnje zdravlje. Pirinčana voda je takođe cenjena u nezi kože i kose zbog svojih bogatih vitaminima, mineralima i antioksidansima. Mnogi je koriste kao tonik za lice ili umirujuću kupku, dok tretmani kose pirinčanom vodom mogu poboljšati njen volumen i snagu.

Ukratko, pirinčana voda nije samo jednostavna tečnost – ona je izvor zdravlja, lepote i vitalnosti koji može transformisati vaš životni stil, posebno tokom letnjih meseci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.