SZO povukla kafu s liste kancerogenih namirnica

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) skinula je danas kafu sa liste kancerogenih namirnica zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti izmedju konzumiranja kafe i pojave raka.

Istovremeno, Medjunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila je izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih „vrelih napitaka“ povećava rizik od stvaranja raka.

Tradicionalno ispijanje ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, gde se služe mnogo toplija pića nego u kafićima u Evropi i Severnoj Americi, može biti posebno riskantno, navodi se u izveštaju IARC.

Stučnjaci za istraživanje raka, koje je IARC okupila u Lionu, nisu pronašli dovoljno dokaza da je konzumiranje kafe povezano s pojavom raka, objavljeno je u listu Lancet onkolodži (Lancet Oncology).

„Nisam siguran zašto je kafa uvršćena u prvu kategoriju kancerogenih namernica“, rekao je Oven Jang, epidemiolog na Harvardu.

Jang je naglasio da postojeći dokazi ne ukazuju da ispijanje kafe povećava rizik od pojave kancerogenih oboljenja, dodajući da se ispijanje drugih veoma toplih napitaka može dovesti u vezu sa pojavom raka kod ljudi.

Stučnjaci IARC počeli su da razmatraju vezu izmedju čestog konzumiranja vrelih pića i raka, pošto su istraživanja pokazala neobično visoke stope raka jednjaka u zemljama u  kojima se tradicionalno ispijaju veoma topli čajevi.

Zamenica programa za klasifikaciju kancerogenih elemenata Dana Lomis naglasila je da tečnost ispod 60 stepeni Celzijusa može izazvati opekotine na koži, kao i da je ispijanje napitaka toplijih od 60 stepeni veoma riskantno.

Prema njenim rečima, vrela pića mogu napraviti opekotine na jednjaku koje mogu da prerastu u tumore, ali da dokazi o tome nisu kompletni.

Stručnjaci tvrde bi bilo bolje pustiti da se pića ohlade, kao meru predostrožnosti protiv raka jednjaka, ali upozoravaju na mnogo opasnije uzroke.

„Prestanak pušenja i smanjivanje alkohola mnogo su značajniji u prevenciji raka od temperature čaja koji pijete“, kazao je doktor Otis Brevli, šef Američkog društva za borbu protiv kancera.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.