U trendu

Test od samo 5 sekundi otkriće vam da li je meso pokvareno, uradite ovo

Posebnu pažnju tokom toplih meseci moramo da obratimo na meso. Što nam govore boja mesa, njegova tekstura i miris i kako prema tim pokazateljima možemo da vidimo da li je meso još uvek dobro za jelo ili je neupotrebljivo?

Čitajte deklaraciju

Kao i kod kupovine svake namirnice i pri kupovini mesa prvo ćete, naravno, pogledati deklaraciju. Proverite datum pakovanja, rok trajanja, zemlju porekla i ostale podatke sa etikete. Ako ti podaci nisu navedeni ili su nečitljivi – ne kupujte. Dobro pregledajte i ambalažu – ako uočite bilo kakva oštećenja, curenje, nakupljenu veću količinu vode ili sukrvice – ne kupujte, prenosi Prva.rs.

Pomirišite

Ako je sa deklaracijom i ambalažom sve u redu, odnosno ako uzimate sveže meso na pultu kod mesara, sledi provera (gotovo) svim čulima, pri kojoj će vam najviše pomoći njuh – mirisanjem ćete najlakše otkriti da li je mesu prošao rok. Nezavisno o vrsti mesa, ako se oseti ukiseljen ili truli miris, meso nije jestivo.

Kada kupujete mleveno meso posebno je važno da proverite da li miriše kako treba. Na prvi pogled može da izgleda sveže i normalno, ali to ne mora da znači da jeste, pa je mirisanje prva mera opreza. Jak, opor miris, koji je neprijatan na nosu je siguran znak da je meso nejestivo.

Kakva mu je tekstura?

Da li vam meso izgleda nekako sluzavo? Ako je odgovor potvrdan, nemojte da ga jedete, jer je to znak da su se na površini namnožile bakterije. Meso koje se pokvarilo obično je gnjecavo na dodir, što se oseti i kroz foliju. Kao posledicu razmnožavanja gljivica na njemu možete uočiti zelena i crna područja.

Proverite boju

Pažljivo proverite boju mesa, ali nemojte da se potpuno pouzdate u nju. Ona zavisi o vrsti životinje, načinu držanja i hranjenja, o starosti životinje u vreme klanja, ali i o izloženosti mesa kiseoniku i svetlu, o temperaturi na kojoj se meso čuva itd. Većina ljudi povezuje lepu, jaku crvenu boju sa svežim mesom, ali ona nije dovoljan pokazatelj svežine, a i to znači da je svaka druga boja loša. Na primer, ako na mlevenom mesu uočite braon ili tamnosivu boju to ne znači da je počelo da se kvari, nego da nije bilo izloženo kiseoniku.

Mlevena govedina nije uvek privlačne sjajne, crvene boje, ali kupci najčešće biraju takvu. I braon i tamnosivo meso su dobri za jelo, ali ako je ono zelenkasto ili tamno i mutno, vreme je za bacanje.

Probati ili ne?

Smatra da se meso koje ima kiseo ili gorak ukus pokvarilo, ali nema razloga da stavljate u usta (sirovo) meso kad sumnjate u njegovu svežinu. Već ćete i gledanjem i mirisanjem dobiti popriličan utisak o svežini mesa koje je pred vama, pa nema razloga da se probanjem izlažete riziku od infekcije.

Nije svejedno kako ga čuvate

Važno je da čuvate meso na odgovarajućoj temperaturi. Ako je meso provelo više od dva sata na temperaturi višoj od 4°C (što je najviša preporučena temperatura u frižideru) nemojte da ga jedete, bez obzira na to kako miriše i kakvu boju ima.

Sirovo meso u frižideru uvek držite odvojeno od namirnica koje se jedu bez termičke obrade, kako ne bi došlo do prenosa bakterija.

Ako sumnjate – bolje da bacite

Svaki puta kada su vam sumnjivi izgled, tekstura, miris ili ukus mesa najbolje rešenje je da ga bacite. Ako jedete zdravstveno neispravno meso, rizikujete da dobijete, ne samo gastrointestinalne infekcije i već i teže bolesti sistema za varenje. Zato budite oprezni kada birate, kupujte i pripremaje meso.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar