Trans-masti

Predlog Američke agencija za hranu i lekove da se iz ishrane izbace trans-masti, pokrenuće nezadovoljstvo proizvođača hrane i lanaca restorana, ali će, prema mišljenju dijetologa, na kraju doneti značajne prednosti za zdravlje nacije.

Procenjuje se da se samo u Sjedinjenim Državama potpunim eliminisanjem trans-masti svake godine može sprečiti 20.000 srčanih udara i 7.000 smrtnih slučajeva usled srčanih oboljenja.

U namirnice koje u najvećoj meri sadrže trans masti ubrajaju se: margarin, neke vrste konzervirane hrane, kokice za spremanje u mikrotalasnoj pećnici, smrznute pice, razni kolači koji se prodaju u kutijama i drugo.

Stručnjaci smatraju da je prehrambena industrija u poslednje vreme napredovala do te mere da se trans-masti mogu zameniti zdravijim opcijama bez promene ukusa ili teksture namirnica.

Trans-masti nastaju u industrijskom procesu kada se vodonik dodaje tečnim uljima biljnog porekla. Ova delimično hidrogenizovana biljna ulja su čvrstog agregatnog stanja na sobnoj temperaturi.

Ove vrste masti su postale popularne zbog svoje raznovrsnosti u proizvodnji hrane, jer omogućuju da prerađene namirnice budu u stanju da ostanu na policama supermarketa mesecima, a da se ne pokvare. Restorani brze hrane u velikoj meri koriste trans-masti, jer ih po više puta mogu koristiti u posudama za duboko prženje, bez potrebe da ih zamene.

Međutim, kada je u pitanju holesterol, trans-masti su stekle lošu reputaciju, jer bukvalno čine sve što je loše za ljudski organizam. Drugim rečima, ove masti istovremeno povećavaju nivo lošeg i smanjuju nivo dobrog holesterola. Pored toga, one mogu izazvati upale, koje mogu biti uzrok srčanih oboljenja, ali i drugih hroničnih bolesti.

Iako su veštačke, trans-masti ne treba mešati sa zasićenim i nezasićenim mastima. Zasićene masti smatraju se „lošim“, jer povećavaju nivo lošeg holesterola u krvi, što može izazvati začepljenje arterija, odnosno plak. Sa druge strane, nezasićene masti smatraju se „dobrim“, jer povećavaju nivo dobrog holesterola, koji zapravo pozitivno utiče na nivo lošeg holesterol i sprečava pojavu plaka.

Napomena

Kada će ovakve preporuke ili zabrane tranc-masti doći do nas, nije nam poznato, ali možemo barem sami pokušati da smanjimo upotrebu navedenih artikala u ishrani.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.