U trendu

Tri namirnice ne smete uzeti na „prazan stomak“, a prva je najgora

Telu je potrebno vreme da se razbudi i pokrene nakon buđenja, što znači da neke stvari ne bi trebalo raditi odmah nakon spavanja, tvrdi Mirijam Stopard, čuvena engleska doktorka, TV voditeljka i kolumnistkinja. Kako savetuje, ne bi trebalo da vežbamo nakon buđenja, jer je telo dehidrirano i naše tkivo se neće pravilno istezati.

Mišići su ukočeni, a intervertebralni diskovi nisu dovoljno opušteni pa, ako niste oprezni, mogli biste se povrediti. Na listi nepoželjnih radnji nakon buđenja je i sok od pomorandže, jer kako kaže dr Stopard, on čini više štete nego koristi.

Kafa na prazan stomak? Vrlo loša ideja!

Naime, njime se samo preopterećuje metabolizam i podiže nivo šećera u krvi. To je zato što metabolizam, koji reguliše insulin, još nije u potpunosti funkcionalan. Takođe, ona savetuje i izbegavanje kafe, jer šoljica ovog napitka na prazan želudac zapravo smanjuje sposobnost metabolizma za kontrolu šećera u krvi, ali i daje osećaj sitosti zbog kojeg ne unosimo dovoljno hranljivih namirnica za doručak.

Istraživači sa univerziteta Bat veruju da bi ove nove informacije o kafi mogle da ukazuju na dugotrajne zdravstvene posledice. Naime, u svom istraživanju otkrili su da ovaj crni napitak kada se pije pre doručka, smanjuje kontrolu šećera u krvi za oko 50 odsto. Stoga je važno, upozoravaju istraživači, uvek nešto pojesti pre nego što se konzumira kafa.

Doktorka Stopard preporučuje da to bude maleni, ali nutritivni doručak, poput ovsenih pahuljica, kaše, jogurta ili tosta s avokadom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.