U trendu

Trik od 20 sekundi koji otkriva da li je čokolada prava

Postoje različiti trikovi pomoću kojih možete otkriti da li je čokolada koju ste kupili kvalitetna ili nije.

Ovo zavisi od način na koji se lomi, kao i od zvuka koji se tada čuje.

Prilikom lomljenja kvalitetne čokolade čuće se jak zvuk, dok će se ona manje kvalitetna mrviti. Obratite pažnju i na to kojom brzinom se čokolada topi. Čokolade sa većim procentom kakao maslaca se tope među prstima, jer kakao maslac ima nisku temperaturu topljenja (otapa se na temperaturi oko 35 stepeni Celzijusa).

– Dobra čokolada se ne topi odmah, treba da bude stabilna i jaka, treba da bude svetla i sjajna, kada je lomite pored uha mora da se čuje “tik”. Još jedan trik kako da proverite da li je čokolada prava jeste da dok je držite među prstima i jedete, ona ne bi trebalo da se rastopi u rukama oko dvadesetak sekundi. Tu je još jedna zanimljiva stvar, probajte da zapušite nos i jedete čokoladu, kada počne da vam se rastapa u ustima, sklonite ruku sa nosa, pa ćete osetiti intenzivniji ukus čokolade – kažr Aleksandar Simić iz kompanije “Barry Callebaut”, prenosi Danas.

Tipovi čokolade

Čokolada je finalni proizvod koji nastaje preradom kakao semena od kojeg se dobijaju one osnovne sirovine: kakao masa odnosno čokoladni liker, kakao prah i kakao maslac. Uz ove sastojke se kombinuju još uglavnom i mleko i šećer u određenom procentu.

Prisustvo ili odsustvo nekih sastojaka, njihova različita količina i kombinacija prave različite tipove čokolade.

Osnovni tipovi čokolade su: crna, bela, mlečna, rubi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.