U trendu

Trudni ste? Stručnjaci propisuju IDEALNU ishranu za vas!

Kada se kaže trudnica, mnogi odmah pomisle da buduće majke treba da jedu za dvoje ili duplo više nego dok nisu bile trudne. Međutim, to vreme je, na svu sreću, prošlo, tako da današnje trudnice pre svega razmišljaju o kvalitetu i raznovrsnosti namirnica koje treba da unesu u organizam kako bi se beba pravilno razvijala.

Kod većine američkih trudnica, naročito među crnim, hispano i manje obrazovnim ženama, upotreba zdrave hrane nije nešto što im je važno, iako bi trebalo da znaju da zdrava ishrana smanjuje rizik od gojaznosti, preeklampsije (povišen krvni pritisak, oticanje nogu i ruku) kao i od prevremenog porođaja.

Doktorka Liza Bodnar navodi da za razliku od mnogo drugih faktora u trudnoći na koje ne može da se utiče, ishrana jeste nešto što možemo poboljšati i na taj način pozitivno uticati na tok trudnoće.

Urađena je studija koja je obuhvatila 7.500 trudnica, a pitanja su se odnosila na ishranu tokom tri meseca od začeća. Što se tiče kvaliteta ishrane, četvrtina belih žena imala je najviši nivo bodovanja u poređenju sa 14% Hispanoamerikanki i nešto manje od 5% od crnih žena.

Zato je potrebno više obrazovanja trudnica o prehrambenim proizvodima kako bi nešto redukovale, ali isto tako je potrebno doneti određene smernice koje ukazuju na nacionalne i prehrambene trendove.

Edukacija o ishrani tokom trudnoće potrebna je i mnogim našm ženama kako bi se prevazišla neka pogrešna shvatanja o tome da trudnice „treba mnogo da jedu“ i da nije važan kvaliltet njihove ishrane.

Buduća istraživanja treba da utvrde koliko je bitno poboljšati ishranu žena ne samo tokom trudnoće nego i pre trudnoće. Na taj način bi se buduće majke pripremile za trudnoću i samu trudnoću sebi učinile lakšom (bolje podnosile trudnoću), a samim tim i porođaj.

Zato bi društvo i lekari trebalo da savetuju žene i trudnice kako da nađu načine za poboljšanje ishrane.

Stručnjaci smatraju da ljude treba edukovati koliko je važna zdrava hrana i kako nisu sve vrste zdrave hrane skupe. Pored toga, savetuje se nadležnim organima da omoguće pristupačnu cenu celokupnoj „zdravoj hrani“ kako ne bi važio stereotip „zdravo je i skupo“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.