U trendu

Tunjevina – omiljena vrsta ribe

Najzastupljenije vrste ribe u našoj ishrani su konzervirana sardina i tunjevina. Sveža tuna takođe je veoma ukusna, ali se ređe nalazi na ribljim pijacama. A tunjevina u konzervi lako se nabavlja – ima je u svakoj samousluzi. Širok je izbor proizvođača, pa se možete odlučiti za svoj omiljeni ukus, jer ima razlika među „markama“ tunjevine. Pravi se u dve varijante – u komadićima, što je pogodnije kada želite da dodate tunu u salatu, i u krupnijim komadima.

Generalno, zna se da je riblje meso veoma važan deo ishrane i da treba biti redovan deo porodičnog jelovnika. Sve to u velikoj meri važi i za tunu. To je vrsta ribe veoma bogata hranljivim sastojcima. Izvanredan je izvor visokokvalitetnih proteina, a sadrži i minerale – selen, magnezijum i kalijum, potom vitamine B1 i B6, a takođe i omega-3 esencijalne masne kiseline. Esencijalne kiseline dobile su taj naziv jer su esencijalne za naš organizam, ali ih organizam ne može sam proizvesti, već ih uzima iz hrane. Omega-3 veoma je važna za kardiovaskularni sistem, a pomaže i u drugim slučajevima – kao zaštita od prejake sunčeve svetlosti, u prevenciji astme kod dece, u zaštiti od nekih vrsta kancera, snižava rizik od leukemije, deluje kao antioksidant i dr.
Svežu tunjevinu zdravo je jesti pečenu ili kuvanu, ali ne prženu, jer bi tako izgubila mnoge svoje hranljive vrednosti.
U mnogim istraživanjima, sprovedenim mahom u Sjedinjenim Američkim Državama (jer je u ovoj zemlji tunjevina veoma zastupljena u ishrani), dokazano je da su ispitanici koji često imaju na svom jelovniku ovu ribu u mnogo manjem procentu oboleli od srčanog udara, aritmija, povišenog krvnog pritiska i dr. od ispitanika koji retko ili nikad ne jedu tunu. Slična istraživanja sprovedena su i u Japanu, gde je takođe dokazana zaštitna delotvornost omega-3.
Kao kod nas, i u svetu je tuna veoma popularna riba, zahvaljujući konzerviranoj tunjevini. Ova riba ima specifičan intenzivni ukus i mesnatu teksturu.
Istorijski gledano, za konsumiranje ove ribe zna se od kad ima ljudi. Oni koji žive na obalama mora i okeana često su jeli svežu tunu, a drugi su uživali u dimljenoj tuni.
Kada kupujete, činite to na proverenom mestu i vodite računa o tome da je riba sveža. Pored konzerviranog oblika, može se naći i sveža tuna u štapićima ili filetima.
Predlog za pripremanje: tuna je uvek ukusan i zdrav deo salate. Možete je usitniti, pomešati sa iseckanim maslinama, obarenim zrnima kukuruza, kačkavaljem i začinima, a možete se osloniti i na sopstvenu maštu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)