U egzotičnom restoranu

Mnogi od nas često posećuju restorane sa nacionalnom kuhinjom, italijanske ili kineske restorane. Ako ne često, onda ste sigurno bar jednom bili u nekom objektu takvog tipa. Šta je, međutim, sa egzotičnijim restoranima kao što su na primer tajlandski, francuski ili indijski? Da li ste već bili u nekom od njih i da li biste znali šta da naručite i kako da se ponašate? Ovo su zaista izvanredne etničke kuhinje i šteta bi bilo da ih propustite ako vam se ukaže prilika. A ovo je prilika da saznate ponešto o svakom od njih.
Tajlandski restorani
Tajlandska kuhinja je u poslednje vreme u svetu sve popularnija, verovatno zbog zastupljenosti povrća i fokusa na zdravoj hrani.
Ova hrana i začini su aromatični, tipično azijski i stvoreni za uživanje. Veoma je zastupljen braon pirinač, koji je zdrav zbog mnogo vlakana koje sadrži.
Ako se nađete u azijskom restoranu, izaberite: tajlandske salate, sosove (od limuna, limete, sa karijem, slatko-gorke, sa bosiljkom, čilijem, riblji sos), kuvana jela, rolnice sa bosiljkom, goveđu supu, jela sa dosta povrća, testeninu sa pasuljem, morske plodove, tofu, lagana mesa, „sataj“ – meso pečeno na ražnju.
Postoje ipak i jela koja bi ovde trebalo izbegavati i koja ne preporučujemo, jer su previše različita od naše nacionalne kuhinje i moguće je da ne bi prijala našem probavnom traktu. Dakle, izbegavajte: jela sa kokosom ili mlekom od kokosa, soseve sa kikirikijem, pržene prolećne rolnice i „mi-krob“ – hrskave rezance.
Indijski restorani
Ova kuhinja slična je tajlandskoj, a koju ćete od njih odabrati, zavisi od vaše sklonosti ka začinjenoj hrani. Uživajte u prilogu uz jelo zvano „raita“ od krastavca i jogurta, koji ima ulogu da izbalansira začinjenost indijske kuhinje.
Ako se nađete u indijskom restoranu, izaberite: basmati pirinač, jela sa povrćem, sosove na bazi jogurta, supu od sočiva, morske plodove, jela sa malo mesa i „papad“ – pečenu oblandu sa sočivom.
Jela koja je bolje da preskočite: „gee“ – vrsta putera, „mole“ – kokosovo mleko ili krem, pržena jela, visokaloričnu govedinu i jagnjetinu, kremasti kari sos, „korma“ – vrstu sosa.
Francuski restorani
Na osnovu vitkosti Francuskinja, moglo bi se pomisliti da su jela ove kuhinje niskokalorična, ali to je daleko od istine. Kada se nađete u francuskom restoranu, najbolje je da se uzdržite od komplikovanih sosova i birate – jednostavna jela.
Odlučite se za: supe na bazi sočiva, jednostavno povrće, povrćne salate sa jabukovim sirćetom, sosove sa vinom ili senfom koji nisu kremasti, mesa sa roštilja.
Bolje preskočite: kremaste supe, kremaste sosove i sosove na bazi sira, cezar salatu, pate, pačetinu i kobasice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.