U trendu

U svoju jutarnju kafu dodajte ovaj sastojak koji čuva zdravlje srca, savetuju kardiolozi

Bez šoljice kafe gotovo je nemoguće zamisliti početak dana, ali i neke druge trenutke kada nam energija opada. Ovaj napitak deluje kao stimulans za buđenje, podstiče pozitivnu energiju i ubrzava nas u obavljanju svih svakodnevnih aktivnosti, piše Well+Good.

Naučnici se slažu oko prednosti kafe, ali je posebno važno da je pijete umereno. Međutim, da bi kafa dobila što više koristi za naše telo, uvek joj možemo dodati još neki sastojak. Kardiolozi se slažu da je kakao odličan dodatak toplom napitku od kafe, a evo i zašto.

1. Niže stope srčanih bolesti i moždanog udara

Vaš jutarnji ili popodnevni ritual ispijanja kafe mogao bi da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i srčane insuficijencije, kaže nutricionista Kolet Micko. Kafa sama po sebi ima koristi za zdravlje srca, ali dodavanje kakaa može još više poboljšati te prednosti, jer su neke od prednosti kafe i kakaa slične.

Starija recenzija iz novembra 2013. u časopisu Circulation podržava ove tvrdnje u meta-analizi koja je uključivala više od 35 studija. Stručnjaci su otkrili 15 odsto manji rizik od srčanih oboljenja kod ljudi koji su konzumirali umerene količine kafe (između tri i pet šoljica dnevno) u poređenju sa nekim ko uopšte nije pio kafu.

Ispijanje kafe je takođe povezano sa smanjenim rizikom od moždanog udara, prema studiji iz novembra 2021. u časopisu PLOS Medicine. Velika, višegodišnja studija imala je više od 365.000 odraslih učesnika koji su pratili potrošnju kafe i čaja počevši od 2006. Stručnjaci su otkrili 32 odsto manji rizik od moždanog udara za one koji su rekli da su popili dve do tri šoljice čaja i kafe u poređenju sa ljudima koji nisu pili nijedno piće.

2. Smanjenje upale

„Kao u zrnu kafe, kakao prah sadrži flavanole koji imaju antiinflamatorno dejstvo, opuštaju krvne sudove i poboljšavaju kontrolu šećera u krvi“, kaže kardiolog Niki Bart. Flavanoli su hemijska jedinjenja koja se nalaze u biljkama koje su deo porodice antioksidanata zvanih flavanoidi. „Pokazalo se da flavanoli smanjuju upalu i poboljšavaju protok krvi, što može pozitivno uticati na zdravlje srca tako što opušta krvne sudove i time snižava krvni pritisak“, slaže se nutricionista Micko.

*Imajte na umu: kakao i čokolada nisu isto. Kakao prah ima manje zasićenih masti i dodatog šećera.

3. Pun ukus bez dodatnih kalorija

I na kraju, bez obzira koliko zaista volimo kafu, njen ukus ponekad može postati dosadan ili previše monoton. Nešto veća količina mleka ili šećera nego inače bi mogla da izgladi ovu situaciju, ali znači da ćemo ipak u organizam uneti značajan broj kalorija. Iako obična crna kafa ima veoma nisku kalorijsku vrednost, potrebno je obratiti pažnju na sadržaj svih aditiva koje joj dodajemo.

Sirovi kakao neće uticati na naš dnevni unos kalorija, ali će napitku dati punu aromu novog ukusa. Pored kakaa, u kafu uvek možete da dodate začine poput cimeta ili muškatnog oraščića.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar