Ubacite malo ovog začina kada kuvate pasulj, sprečava nadutost i gasove

Koristite li u kuhinji kumin (cuminum cyminum)? Ova lekovita biljka iz porodice štitarki upotrebljava se više od 4000 godina. Ima brojna lekovita svojstva pa ne čudi što se u starom Egiptu koristila kao lek.

Raste na području od istočnog Mediterana do Azije, a posebno u Indiji koja je njegov najveći proizvođač. Kumin je nezaobilazni deo indijskih curryja i brojnih drugih međunarodnih jela.

U kulinarstvu se koriste semenke kumina koje imaju pikantan sladak ukus s tragovima gorčine, a koji je vrlo sličan anisu. Kumin je i vrlo jak začin, pa ga koristite u umerenim količinama.

U bliskoistočnoj kuhinji kumin se dodaje u sva jela s pasuljem i leblebijom. Glavni razlog? Sprečava nadutost i gasove izazvane konzumacijom ovih mahunarki. Oni će obavezno natopiti pasulj veče pre termičke obrade, a potom dodati malo kumina kod kuvanja.

Ako imate problema s nadutošću i gasovima, možete isprobati i tehniku žvakanja prstohvata semenki kumina nekoliko puta dnevno uz prethodnu konsultaciju s lekarom.

Neka istraživanja su pokazala da semenke kumina stabilizuju crevnu floru i mogu pomoći u lečenju gastrointestinalnih poremećaja, sprečavaju rast loših, i podstiču rast dobrih bakterija, piše Zadovoljna.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.