Upozorenje: Ovo je smrtonosna doza kofeina

Mada teško da će iko od nas popiti toliko kafe…

Započeti dan uz šoljicu vruće kafe za mnoge je od nas jedno od najvećih zadovoljstava u životu. Koliko god kofein bio stvar koja nas pokreće i bez koje je jutro mnogima nezamislivo, on može biti i opasan. Naime, previše kafe moglo bi nas čak i ubiti. Objašnjenje je to koje su dali naučnici čiji je rad praćen na kanalu ASAPScience. U jednom se videu tako prikazuju zanimljivi, ali često i opasni uticaji kofeina na ljudski mozak.

„Smrtonosna doza kofeina zaista postoji“, rekao je osnivač ovog naučnog kanala, Mitchell Moffitt. „To iznosi oko 150 miligrama kofeina za svaki kilogram težine našeg tela“, dodao je. Dakle, ako imaš 70 kila trebala bi popiti oko 70 šoljica kafe odjednom da bi količina bila fatalna, kažu stručnjaci. Iako broj šoljica može varirati zavisno od vrste kafe koju piješ, ali i o načinu njene pripreme, to je ipak količina koju bi teško mogla popiti, piše Miss7.

Naime, osim što tolika količina kafe teško može uopšte stati u nečiji želudac, manično bi ponašanje i halucinacije počele već i pre nego je celu popijemo. Osim toga, studija Medicinskog fakulteta Feinberg u Chicagu otkrila je i zašto volimo piti kafu. Povezano je to s njenim psihoaktivnih sastojcima. Naime, kafu ne pijemo zato što volimo njen ukus, nego osećaj koji u nama izaziva dok je pijemo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.