U trendu

Važan je za zdravlje, a niko ga ne spominje: Da li znate zašto je bitan vitamin P?

Vitamin P odnosi se na grupu bioflavonoida, prirodnih spojeva prisutnih u biljkama koji imaju antioksidativna svojstva i brojne druge zdravstvene prednosti. Neki od poznatih bioflavonoida uključuju kvercetin, rutin i hesperidin te se nalaze u različitom voću, povrću i drugim namirnicama biljnog porekla.

Ovi spojevi pružaju potencijalne koristi za zdravlje, kao što su:

Antioksidativna svojstva

Bioflavonoidi deluju kao antioksidansi, štiteći ćelije od oštećenja koja mogu uzrokovati slobodni radikali. Ovim svojstvima doprinose zaštiti ćelijskih struktura i očuvanju integriteta DNA. Antioksidansi igraju važnu ulogu u održavanju opšteg zdravlja i smanjenju rizika od hroničnih bolesti poput srčanih bolesti, dijabetesa i određenih vrsta raka.

Protivupalni efekti

Neki bioflavonoidi imaju protivupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upala u telu, čime se smanjuje rizik od različitih zdravstvenih problema.

Zdravlje srca i krvnih sudova

Određeni bioflavonoidi, poput kvercetina, istraživani su zbog svog potencijala da podrže zdravlje srca poboljšavajući funkciju krvnih sudova, smanjujući krvni pritisak i utičući na metabolizam holesterola. Hrana bogata bioflavonoidima, kao što su agrumi, bobice i tamnozeleno lisnato povrće, povezana je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti.

Podrška imunološkom sistemu

Bioflavonoidi se smatraju podrškom imunološkom sistemu, pomažući telu u odbrani od infekcija i bolesti.

Olakšanje od alergija

Posebno se istražuje kvercetin koji može pomoći u upravljanju simptomima alergije stabilizirajući mast ćelija koje oslobađaju histamin i druge upalne posrednike odgovorne za alergijske reakcije. Osim toga, bioflavonoidi imaju ulogu u regulaciji nivoa šećera u krvi, što može biti korisno za osobe s dijabetesom ili u riziku od razvoja dijabetesa.

Namirnice bogate vitaminom P uključuju citrusno voće, tamnu čokoladu, bobice, jabuke, zeleni čaj, crno vino i zeleno lisnato povrće poput kelja, spanaća i brokolija. Ovo voće i povrće, posebno ono crvene, plave i ljubičaste boje, obiluje antocijanidinima koji pružaju dodatne zdravstvene koristi, piše Times Of India.

Uz sve ovo na umu, vitamin P ima potencijal da pruži brojne prednosti za vaše zdravlje, a uključivanje namirnica bogatih ovim bioflavonoidima u vašu ishranu može doprineti očuvanju i poboljšanju vašeg zdravstvenog stanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar