U trendu

Verovatno ste mnogo puta prošli pored ovog žbuna, a niste ni znali koliko je zdrav: Pomaže kod niza problema

Medvetka ili uva je biljka koja raste u suvim i svetlim borovim šumama, posebno u planinskim područjima. Ima niski grmić s razvijenom stabljikom visine od 30 do 70 cm, a njeni listovi su kožasti i zimzeleni. Cvetovi uve rastu u obešenim grozdovima i mogu biti beli ili ružičasti.

Kao biljna droga, koristi se osušen list uve. Poznata je po svom antiseptičkom delovanju na mokraćne puteve te se može koristiti kao čaj ili u drugim oralnim oblicima. Glavne aktivne supstance u uvi su Arbutinin i metilarbutin.

Neverovatno korisna biljka

U organizmu se ove dve materije metaboličkim reakcijama pretvaraju u difenil i kinon, koji poseduju snažan antibakterijski efekat. Važno je napomenuti da se difenil i kinon stvaraju samo u alkalnom mediju, pa neki stručnjaci preporučuju uzimanje sode bikarbone zajedno s čajem ili preparatima medvetke kako bi se stvorilo alkalno okruženje.

Prilikom korištenja medvetke, treba izbegavati namirnice koje zakiseljuju urin, kao što su brusnice, gazirani napici, čokolada i veće količine vitamina C. Ova biljka ima vredne svojstva i tradicionalno se koristi za lečenje blagih urinarnih infekcija. Ali, važno je napomenuti da se ne preporučuje primena medvetke kod trudnica i dojilja te kod osoba mlađih od 18 godina. Takođe, medvetku treba koristiti kontinuirano najviše sedam dana, prenosi Klik.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar