U trendu

Vitamin za smanjenje holesterola

Niacin pripada grupi vitamina B kompleksa i veoma povoljno utiče na naše sveukupno zdravlje. Veoma je efikasan kada je reč o smanjenju i kontrolisanju nivoa holesterola u krvi.
Sam niacin predstavlja vitamin sa terapeutskim odlikama i može nam pomoći prilikom lečenja mnogih tegoba i bolesti. Jednostavno rečeno, niacin je vitamin B3 i izuzetno je bitan za pravilno funkcionisanje našeg organizma. Što se tiče oblika u kojima je zastupljen, dva se posebno ističu, a to su nikotinska kiselina i niacinamid. Kada je reč o održavanju pravilnog metabolzima ćelija i apsorpciji ugljenih hidrata, smatra se da je niacin jedna od presudnih supstanci.
Pozitivni efekti
Najobilniji izvori ovog vitamina jesu mlečni proizvodi, živina, riba, orasi, jaja i posnije meso. Ukoliko ste vegeterijanac, treba da unosite što veće količine oraha kako ne biste imali problema sa nedostatkom niacina. Niacina ima još u krompiru, dinji, kukuruzu, avokadu i grašku. Kada je reč o brojnim pozitivnim uticajima ovog vitamina na opšte zdravlje osobe, treba posebno napomenuti poboljšanje cirkulacije, održavanje zdravlja kože i podsticanje i jačanje mentalnih sposobnosti i pamćenja. Niacin je takođe jako koristan činilac procesa u kom dolazi do stvaranja dodatne energije neophodne za neometan rad ćelija u telu. Efikasan je i prilikom lečenja respiratornih, kao i vaskularnih poremećaja i oboljenja.
Varenje i pojačavanje lučenja stomačnih tečnosti
Još jedna u nizu pozitivnih karakteristika ovog vitamina jeste njegov potencijal da funkcionisanje sistema za varenje učini još boljim i na taj način unapredi i samo njegovo zdravlje; a poznato je da unapređivanje varenja vodi i do lepšeg i sjajnijeg izgleda kože. Niacin igra bitnu ulogu prilikom normalizovanja lučenja stomačnih tečnosti i žuči, što dodatno doprinosi boljem varenju. Pored toga, podstiče i apetit, kao i rad nerava.
Regulisanje holesterola u krvi
Poznato je da se velikom broju osoba koje pate od srčanih poremećaja i srčanih oboljenja prepisuju veće doze niacina, jer on pomaže prilikom smanjenja i regulisanja nivoa lošeg holesterola u krvi. Niacin takođe pomaže u povećanju nivoa korisnog holesterola, koji može sprečiti odebljanje zidova arterija.
Ostali pozitivni efekti niacina
Osim pomenutih pozitivnih efekata, ovaj vitamin je presudan i u lečenju pelagre, kao i brojnih kožnih i nervnih poremećaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)