Vitamini – šta je mit, a šta istina

Ima puno zabluda i neistinitih priča koje prate vitamine i proizvode na bazi vitamina. Često preteruju i oni koji hvale njihovu korisnost i oni koji misle suprotno.
Svi znamo da su vitamini i minerali esencijalni za dobro zdravlje. Neophodni su za normalan rast i funkcionisanje organizma. Pa ipak, u reklamama se mogu čuti neke neverovatne stvari. Postavlja se pitanje: ako dovoljnu dnevnu vrednost nekog vitamina možemo dobiti u obliku pilule (kako nam poručuju reklame), zašto bismo se onda mučili cedeći voće za sokove, ili provodeći sate u kuhinji pripremajući povrće? Možemo uzeti po jednu pilulu od svakog minerala i vitamina koji je organizmu dnevno potreban i time bismo rešili problem. Ili nije baš tako?
Eh, da je život barem tako jednostavan. Naravno – nikakvi vitamini u obliku pilule ne mogu ni blizu biti korisni koliko zdrav stil života.
Vitamine i minerale nutricionisti nazivaju „mikrosastojcima“ da bi ih razlikovali od takozvanih „makrosastojaka“ – proteina, ugljenih hidrata i masti. Mikrosastojci su neophodni za dobro zravlje, ali u malim količinama.
Neki hranljivi elementi mogu se industrijski obraditi tako da ostanu korisni i u obliku vitaminske pilule; ali, za neke elemente još nije pronađen efikasan način prerade, tako da ih organizam može dobiti samo iz prirodnih izvora – voća i povrća.
Multivitaminska pilula, šumeća tableta i slični vitaminski proizvodi mogu biti korisni jedino kao dopuna uobičajenoj zdravoj ishrani. Važno je da izaberete vitaminski proizvod koji će odgovoriti na vaše jedinstvene potrebe. Na primer, ženama u menopauzi potrebna je veća doza gvožđa nego deci ili starim ljudima. Postoje posebni vitaminski preparati za žene, decu, muškarce i stare. Potreba za vitaminom B-12 raste sa godinama.
Kada birate vitaminski proizvod, treba da budete pažljivi. Industrija ovih proizvoda još uvek nije dovoljno dobro zakonski regulisana, ni u svetu ni kod nas, tako da se često mogu primetiti proizvodi koji mnogo obećavaju („lek za sve“), a koristeći ih ne dobijate zapravo ništa.
Veća doza vitamina nego što je organizmu potrebna može imati vrlo negativne posledice.
Nećete pogrešiti ako se konsultujete sa lekarom koji poznaje vaše specifične potrebe i može vam preporučiti multivitaminski proizvod od koga ćete zaista imati koristi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.