U trendu

Voćem i povrćem protiv šloga

Voće i povrće u ishrani može značajno da smanji rizik od moždanog udara i drugih bolesti, rezultati su novog pregleda svetskih istraživanja.

Rizik od moždanog udara smanjuje se za 32% za svakih 200 grama voća konsumiranih svakog dana, a za 11% za svakih 200 grama povrća dnevno.

„Poboljšanje ishrane i načina života smanjuje rizike za bolesti srca i moždanog udara u opštoj populaciji“, ističe viši autor studije dr Ian Ću, direktor jedinice intenzivne nege u bolnici Kingdao u Kini, a prenosi Američko udruženje za srce.

„Ishrana bogata voćem i povrćem vrlo je preporučljiva jer daje organizmu preko potrebne količine mikroelemenata, makronutrienata i vlakana, a ne sadrži dodatne kalorije koje inače dovode do gojaznosti“, dodao je Ću.

Moždani udar je jedan od vodećih uzroka smrti u svetu, četvrti vodeći uzrok smrti u Sjedinjenim Državama i glavni uzrok invaliditeta. U Kini je moždani udar vodeći uzrok smrti.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, povećanje potrošnje voća i povrća do 600 grama dnevno može da smanji stopu ishemijskog moždanog udara (izazvanog ugruškom krvi) za 19% širom sveta.

Istraživanja

Istraživači su analizirali 20 studija rađenih tokom poslednjih 19 godina, koje su obuhvatile više od 76.000 ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama, Aziji i Evropi.

Manji rizik od stvaranja krvnog ugruška (ishemijski) ili krvarenja (hemoragijski) zbog unosa voća i povrća uočen je i kod muškaraca i kod žena različitih uzrasta.

Zbog načina na koji je dizajnirana studija, ne može se pokazati da je voće i povrće uzrok smanjenja rizika, ali je uočeno da postoji povezanost između čestog konsumiranja voća i povrća i manjeg rizika od moždanog udara.

Ishrana sa dosta voća i povrća povezana je takođe sa nižim krvnim pritiskom, poboljšanim funkcijama krvnih sudova, kao i korisnih efekata po telesne masti, debljinu struka i nivo lošeg holesterola.

Preporuke

Odrasli bi trebalo da jedu četiri do pet porcija voća i povrća dnevno, prema preporukama Američkog udruženja za srce.

Rezultati ovih istraživanja i preporuke objavljeni su u časopisu „Stroke“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.