U trendu

Za kožu, oči, protiv raka: 10 razloga zašto narandže treba jesti svaki dan

Osim što su ukusne i osvežavajuće, narandže zahvaljujući nutritivnim vrednostima imaju brojne prednosti za naše zdravlje. Kako donosi Healthline, narandže su doslovno riznica hranjivih i zaštitnih biljnih jedinjenja uključujući vitamine, minerale i antioksidanse. Mnoge studije pokazuju da redovna konzumacija narandži može koristiti našem zdravlju na čak deset različitih načina.

Jačaju imunitet

S obzirom na to da sadrže tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B-6 i C, folat, pantotensku kiselinu, fosfor, magnezijum, mangan, selen i bakar, narandže se povezuju s jačanjem imunološkog sustava kod ljudi. Nutricionisti tvrde da jedna srednja narandža sadrži više od preporučene dnevne količine vitamina C, odnosno oko 70 mg.

Dobre su za kožu

Kako starimo, naša koža, kao i ostali delovi tela, pati od oštećenja slobodnih radikala. Ovaj proces sličan je rđanju metala nakon izlaganja vlazi. Iako je to neizbežno, narandže su prepune antioksidansa i vitamina C koji usporavaju proces starenja i pomažu da izgledamo mlađe.

Poboljšavaju vid

Isto kao i naša koža, oči takođe pate od oštećenja kako starimo. Narandže su bogate hranjivim materijama poput vitamina A, vitamina C i kalijuma koji su izvrsni za naše oči. Stoga, ako želite da vam vid bude jednako dobar kao sada, nutricionisti savetuju da pojedete jednu narandžu svaki dan.

Smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih sudova

Jedan od razloga zašto ljudi obolevaju od srčanih bolesti je taj što su im arterije začepljene zbog nezdravog načina života i konzumiranja nezdrave hrane. Narandže imaju flavonoide koji snižavaju holesterol i sprečavaju začepljenje arterija. To vas zauzvrat štiti od srčanog udara i mnogih drugih kardiovaskularnih bolesti.

Pomažu u razvoju mozga

Folat i folna kiselina prisutni u narandžama potiču razvoj mozga i održavaju ga u dobrom stanju. Zapravo, ovi nutrijenti takođe čine narandžu zdravim voćem za trudnice jer sprečava da dete ima neurološke poremećaje.

Mogu smanjiti rizik od karcinoma

Istraživanje je pokazalo da jedinjenje pod nazivom D-limonen prisutan u narandžama može sprečiti razne vrste raka poput raka debelog creva, pluća, dojke i kože, donosi Uncle Matts. Isto tako, antioksidansi i vitamin C pomažu u poboljšavanju imuniteta tela, što pomaže u borbi protiv ćelija raka.

Održavaju zdravlje creva

Narandže su vrlo dobar izvor vlakana koja pomažu u održavanju zdravlja želuca i creva. Ishrana bogata vlaknima osiguraće da vas ne pogađaju probavni problemi poput čira na želucu ili zatvora.

Podstiču mršavljenje

Jedna narandža sadrži samo 80-ak kalorija, što je čini hranjivom i niskokaloričnom namirnicom. Ista porcija takođe sadrži 4.3 grama dijetalnih vlakana. Ovo jedinjenje pomaže u mršavljenju pospešujući redovno pražnjenje creva te nam pomaže da se osećamo siti duže vreme.

Sprečavaju gubitak kose

Narandža ima visok sadržaj vitamina C koji je, između ostaloga, takođe neophodan za proizvodnju kolagena koji je zauzvrat odgovoran za održavanje kvaliteta i jačine vaše kose. Dakle, nutricionisti preporučuju redovnu konzumaciju narandži ako ne želite ostati bez kose kako starite.

Snižavaju krvni pritisak

Kombinacija kvalitetne ishrane i svakodnevna konzumacija narandži efikasno snižava krvni pritisak pa ih nutricionisti preporučuju svima koji imaju povišeni krvni pritisak ili neko drugo zdravstveno stanje koje zahteva da pritisak bude u granicama normale.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar