U trendu

Za ovu superhranu možda niste čuli, a mogla bi da spreči ozbiljne bolesti

Zaljubljenici u zdravu ishranu iz celog sveta već godinama spominju spirulinu. Ova namirnica s razlogom je stekla reputaciju superhrane. Reč je o plavozelenoj algi koja raste u slatkovodnim jezerima, prirodnim izvorima i okeanima u suptropskim i tropskim klimatskim uslovima. U mestima centralne Afrike poznata je već vekovima.

Zdrava je zbog korisnih masnih kiselina, visoke nivoa antioksidansa i brojnih hranjivih materija. U njoj se nalaze kalcijum, kalijum i magnezijum, koji su ključni za mišiće, kosti i zdravlje srca, dok je vitamin B odgovoran za energiju. Ima i gvožđa, a bogata je i belančevinama, kojih se u samo jednoj kašici praha spiruline nalazi čak šest grama, koliko i u jednom jajetu.

Spirulina povećava nivo energije, podstiče detoksikaciju, pomaže u kontroli apetita i smanjuje holesterol, ali može sadržavati štetne toksine zbog uzgoja u vodama širom sveta, od kojih su neke zagađene. Zato je pri konzumiranja uvek potrebno proveriti poreklo ove alge, piše The Sun, a prenosi Index.

Obično se suši i dolazi u formi praha. Nakon toga se kombinuje s drugim sastojcima poput pšenice ili se samostalno dodaje u piće ili kombinuje s hranom. Još jedna mogućnost je konzumirati spirulinu kao dodatak u obliku kapsule.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.