U trendu

Zaboravljena žitarica koju su jeli naši stari čini čuda za zdravlje: Jača srce i kosti, a topi salo kao od šale

Sirak – ova zaboravljena žitarica, tek u poslednje vreme počinje da privlači pažnju. Možete ga jesti kao ukusnu kašu ili kao dodatak jelima, a najbolje od svega je da ne sadrži gluten.

Iako se čini da je ova žitarica prošla ispod radara, postoji čak tridesetak različitih sorti sirka. Sa svojim blagim ukusom orašastih plodova i bogatstvom hranljivih sastojaka, ovo je pravo otkriće za one koji traže alternativu u ishrani. Može se kuvati kao slatka kaša ili kao dodatak jelima umesto pirinča ili kinoe.

Ako se odlučite da probate sirak, preporučuje se da potopite zrna prethodne noći kako bi omekšala i ubrzali proces kuvanja. Kada je spremite, pomešajte ga sa vodom u odnosu 1:3 i kuvajte oko 45 minuta. Ako ga dodate u tiganj sa zagrejanim uljem, sirak će početi da puca kao kokice!

Sa 315 kalorija na 100 grama, sirak je izvrstan izvor vlakana, antioksidanata i obiluje mineralima poput magnezijuma, kalijuma, fosfora, gvožđa i cinka. Takođe je bogat vitaminom B kompleksa, što ga čini pravim blagom u svetu ishrane!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.