Zašto je voda zdrava

Ono što je našem organizmu svakodnevno potrebno, svakako je unošenje – vode. Flašicu vode treba uvek imati kraj sebe – u tašni, na radnom stolu, dok se bavite nekom sportskom aktivnošću ili dok putujete.
Poznata je činjenica da je poželjno dnevno popiti najmanje osam čaša vode. Kako ispuniti tu kvotu?
Započnite dan uz čašu vode, pre nego što doručkujete. Vašem telu je tada zaista potrebna voda, posle duge noći bez tečnosti.
Popijte čašu vode svaki put kada perete zube u toku dana.
Napunite flašice vodom i držite ih u frižideru. Svaki put kada izlazite napolje ponesite po jednu flašicu. Korisno je uvek imati tečnost pri ruci, nikad se ne zna kad će vam zatrebati.
Popijte čašu vode posle svake užine (grickalice, voća…)
U razvijenim zemljama se već nalaze u prodaji specijalizovane bočice za vodu sa prečišćivačem. Ako nabavite ovu korisnu stvarčicu, moći ćete bilo gde da je napunite vodom – na izvoru ili reci ako ste u prirodi, ili na bilo kojoj slavini ako ste u gradu. Mehanizam u bočici će svaku vodu pročistiti i učiniti je zdravom za piće. Kod nas se još uvek ne može nabaviti tako nešto, barem ne u običnim prodavnicama.
Koji su to glavni razlozi zbog kojih treba piti vodu?

  • Zbog energije: tokom sna, telo gubi tečnost, tako da se budimo pomalo omamljeni i zamagljenih misli. Ono što nam najbolje vraća pribranost uma i energiju za ostatak dana je – voda. To takođe može i zameniti vašu potrebu za jutarnjom kafom.
  • Zbog održavanja telesne linije: uvek kada osetite potrebu za hranom, popijte prvo čašu vode. Vaša potreba će možda biti utoljena. A ako ste i posle čaše vode još uvek gladni, onda je vreme za užinu ili za zdrav obrok.
  • Zbog bržeg metabolizma: stručnjaci su utvrdili da ljudi koji imaju naviku da svakodnevno piju dosta vode (najmanje osam čaša dnevno) imaju brži metabolizam od onih koji vodu piju retko. Samim tim, brže troše kalorije koje su uneli tokom dana.

Ako se rekreativno bavite nekim sportom, vaše potrebe za vodom su još veće. Ovih dana su veoma popularni tenis, razne vrste aerobika ili biciklizam. Pored dresa i patika, neophodni deo vaše sportske opreme je i – bočica sa vodom.
U poslednje vreme mogu se kupiti aromatizovane vode – sa ukusom borovnice, jabuke, limuna, kajsije… Pored toga što imaju lep ukus, to su i korisni napici za vaš organizam.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.