U trendu

Zašto su banane najgori izbor za doručak?

Banane su na samom vrhu liste zdravih namirnica, pružaju energiju i osećaj sitosti, imaju visok udeo kalijuma i magnezijuma, dobre su za srce i mišiće i imaju visok nivo vitamina B6, što je važno za naš nervni i imuni sistem. Međutim, kada je u pitanju doručak svi nutricionisti će vam reći da su banane najgora namirnica koju možete izabrati.

Zašto ne smete da doručkujete banane?

Banana izgleda kao savršena opcija za brzi obrok u jutarnjim satima, ali ako pogledate bolje, ovo voće nije najbolji izbor jer ima 25 posto šećera (fruktoza) i umerenu kiselost.

Fruktoza uzrokuje da se nivo insulina u našem organizmu naglo poveća, a nakon brzog porasta, vrlo brzo sledi i nagli pada, a rezultat te izmene je žudnja za hranom, poteškoće u koncentraciji i umor. Visok sadržaj šećera takođe se fermentiše u telu, što usporava probavu.

Kako bi izbegli ovaj negativni učinak, nutricionisti savetuju da banane jedete u kombinaciji s dobrim mastima, a najbolji izbor su dobre masti koje možemo pronaći u jogurtu, siru, bademima, kokosovom puteru, čija semenkama, cimetu i kurkumi.

Samo uz dodatak masti, telo može podeliti hranljive sastojke banane, obezbedi da nivo insulina ostane dosledno nizak i spreči želju za hranom ili umor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.