U trendu

Zaustavite  vreme: Evo šta će se dogoditi vašem telu ako svaki dan pojedete dve kašike cimeta i meda

Med i cimet nisu samo idealna kombinacija za kolače, nego imaju i nekoliko pozitivnih efekata na naše zdravlje, po čemu su poznati širom sveta.

Cejlonski cimet (Cinnamomum verum) i med poznati su vekovima, a posebno su popularni u kineskoj narodnoj medicini. Med ima svojstvo da mu nikada ne ističe rok trajanja, dok je cimet nekada bio toliko dragocen da ga je samo car mogao dobiti na poklon.

Danas su med i cimet dostupni apsolutno svima, a njihova efikasnost je dokazana raznim naučnim studijama. I, kao što smo već pomenuli, mešavina meda i cimeta ne samo da zvuči ukusno, već zaista jeste.

Ali sigurno se pitate – dobro, koje su prednosti mešavine ova dva sastojka? Ima ih nekoliko, a sa portala Bright Side pronašli smo nekoliko najvažnijih, koje je potvrdila i nauka.

Poboljšava zdravlje srca
Med i cimet imaju moć da spreče razne kardiovaskularne bolesti, za koje je dokazano da su najčešći uzroci smrti ljudi širom sveta.

Med tako ubrzava dotok krvi u srce širenjem zidova arterija, a već pomenuti antioksidansi koje med sadrži sprečavaju i stvaranje krvnih ugrušaka, koji su najčešći uzročnici srčanog i moždanog udara.

Neka istraživanja su pokazala da cimet smanjuje ‘loš’ holesterol formiranjem aterosklerotskog plaka na zidovima arterija, dok u isto vreme povećava nivoe ‘dobrog’ holesterola u telu.

Ako želite da sačuvate zdravlje srca i krvnih sudova, pripremite sledeću mešavinu: U teglu meda dodajte nekoliko kašika cimeta i dobro promešajte. Ovu mešavinu jedite svaki dan za doručak uz tost, hleb ili zdrave kekse.

Smanjuje nivo šećera u krvi
Kao što već znamo, visok šećer u krvi može biti uzrok raznih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2.

I naučno je dokazano da med ima moć da smanji nivo glukoze u krvi. Naime, samo 17 odsto meda čini voda, dok ostatak čine uglavnom fruktoza i glukoza. A svi ovi sastojci se lako apsorbuju i ne izazivaju nagle skokove šećera u krvi, zbog čega ga mogu konzumirati dijabetičari.

Međutim, cimet takođe snižava nivo šećera u krvi, što pokazuju brojne studije koje uključuju i zdrave učesnike i dijabetičare. Naravno, cimet ne treba uzimati kao lek, ali je zaista efikasan i zdrav prirodni dodatak ishrani.

Usporava starenje
Slobodni radikali (oksidansi) agresivno oksidiraju tkiva i uništavaju ćelije u telu. A to može dovesti do preranog starenja i raznih bolesti. Ali zato postoje antioksidansi koji neutrališu radikale i usporavaju proces starenja, a nalaze se u ove dve namirnice.

Med sadrži fenole, enzime, flavonoide i organske kiseline, koji su prilično moćni antioksidansi. A studije su pokazale da upravo tamniji med, kao što je med od heljde, sadrži najveće količine ovih sastojaka.

Cimet sadrži polifenole, koji su takođe moćni antioksidansi. Cimet, u stvari, ima više antioksidanata od čak 26 biljaka i vrsta koje se takođe smatraju izuzetno korisnim za ljudsko zdravlje, kao što su origano ili beli luk.

Bori se protiv bakterijskih infekcija
I med i cimet su poznati po antibakterijskom dejstvu, tako da mešavinu ova dva sastojka treba koristiti ne samo kada ste prehlađeni ili grip, već i kada imate druge zarazne bolesti, kao što su zapaljenje ili infekcija bubrega ili bešike.

Med je poznat po tome što je prirodni antibiotik i dugo se koristio kao dezinfekciono sredstvo za rane. Sadrži protein defenzin 1 i enzim glukoza oksidaza, koji efikasno uništavaju bakterije.

Cimet, pak, ima antibakterijska, antiinflamatorna i antigljivična svojstva, a čuveni miris i ukus, kao i svu ovu moć, daje sastojak cimetov aldehid.

Odlična kombinacija za gubitak težine
Iako med i cimet nisu namirnice ZA mršavljenje ili dijetalne namirnice, mogu pomoći u mršavljenju tako što će ubrzati rad metabolizma ako vam je cilj da imate vitko telo, a već pazite na ishranu i redovno vežbate.

Zato, ako želite da živite zdravije, šećer i slatkiše zamenite medom, a njegova umerena konzumacija značajno će smanjiti broj kalorija koje unosite. Takođe, rafinisani šećeri izazivaju porast nivoa glukoze u krvi, a zatim nagli pad, a takve nagle promene mogu onda dovesti do emocionalne nestabilnosti, pa čak i prekomerne proizvodnje insulina. S druge strane, med se sporije apsorbuje u naš cirkulatorni sistem, što sprečava nagle skokove nivoa šećera u krvi.

Cimet snižava nivo šećera u krvi i povećava osetljivost na insulin, koji je zauzvrat odgovoran za naš metabolizam. Drugim rečima, na ovaj način pomaže ubrzavanju metabolizma i pretvara glukozu u energiju, a ne u mast.

Odličan recept koji svakako treba da isprobate je da svaki dan, tačnije pre doručka ili 30 minuta pre spavanja, popijete čašu vode u koju ste dodali veliku kašiku meda i pola velike kašike cimeta. Vredi probati!

Morate biti oprezni
Ali pre nego što kupite med, obavezno ga kupite od prodavca od poverenja, jer različiti oblici meda koji se prodaju u prodavnicama mogu da sadrže različite sastojke koji ne bi trebalo da budu u njemu (kao što su rafinisani šećer ili brašno).

Takođe, preporučljivo je kupiti štapiće cimeta, a ne već samlevene, jer je tako lakše prepoznati pravi cimet od kineskog cimeta (cassie), koji baš i nema sva ova efikasna svojstva koja smo prethodno naveli.

Takođe, med se ne preporučuje deci mlađoj od dve godine, jer su u opasnosti od botulizma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.