U trendu

Zdrava ishrana i srce

Nikada nije kasno da počnete sa zdravom ishranom kako biste sačuvali svoje srce. Novo istraživanje pokazuje da starije osobe sa srčanim oboljenjima koje jedu dosta hrane pogodne za zdravlje srca kao što su voće, povrće, riba i orasi, imaju mnogo manji rizik od smrti, ponovnog srčanog udara ili šloga, u poređenju sa osobama koje se hrane nezdravo.
Istraživanje je pokazalo da osobe koje se zdravo hrane imaju:

  • 35% manji rizik od smrti u vezi sa srčanim ili moždanim udarom
  • 14% manji rizik od srčanog udara
  • 28% manji rizik od prestanka rada srca
  • 19% manji rizik od moždanog udara

Istraživači kažu da je ovo prvo veliko internacionalno istraživanje koje je pokazalo da zdrava ishrana može da pomogne u sprečavanje ponovnog srčanog udara i moždanog udara kod osoba koje su na lekovima za lečenje visokog krvnog pritiska i nezdravog nivoa holesterola.
Zdrava ishrana i upotreba lekova
Istraživanje je pratilo 31.546 odraslih osoba starijih od 55 godina iz 14 zemalja u dve odvojene studije o ispitivanju lekova za snižavanje krvnog pritiska. Svi učesnici su imali istoriju srčanih bolesti, moždanog udara, perifernih arterijskih bolesti ili dijabetesa sa oštećenim organima. Za sve njih se smatra da su izloženi visokom riziku od infarkta, moždanog udara ili drugih srčanih komplikacija. Istraživači su ih upitali koliko često su jeli voće, povrće, žitarice, ribu, meso i mlečne proizvode u proteklih 12 meseci. Tokom praćenja zabeleženo je 5.190 srčanih ili moždanih udara.
Rezultati su pokazali da su osobe koje su jele najviše zdrave hrane imale manji rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i smrti usled nekog od ta dva problema u odnosu na osobe koje se najnezdravije hrane. Na dobijene rezultate nije uticala vrsta ili kombinacija lekova koje su uzimali ili njihova nacionalnost, nivo prihoda, godine starosti i drugi faktora rizika od srčanih oboljenja.
Zdrave promene u načinu ishrane
Mnoge osobe sa srčanim problemima imaju utisak da je uzimanje lekova dovoljno da se smanje rizici od mogućih komplikacija. Sa druge strane, starije osobe smatraju da im je kasno ili isuviše teško da sada menjaju način ishrane.
Čak i male promene u ishrani mogu doprineti značajnim prednostima u smanjenju rizika od srčanog ili moždanog udara. Na primer:

  • Uključite više integralnih žitarica, tako što ćete obične pahuljice zameniti kukuruznim pahuljicama sa najmanje 5 grama vlakana.
  • Zamenite margarin i druge vrste namaza namazima napravljenim na bazi maslinovog ulja, kanola ulja ili drugih mononezasićenih masti.
  • Neka voće i povrće zauzima barem pola vašeg tanjira u obrocima.
  • Jedite ribu barem dva puta nedeljno.
  • Umesto soli, koristite biljne i druge začine.

Stručnjaci zaključuju da ovo istraživanje pokazuje da nikad nije kasno početi sa zdravim načinom ishrane.
Svaka promena u načinu ishrane, povećanje količine zdrave hrane (voće, povrće, žitarice, mahunarke, biljna vlakna…) , pomaže lekovima za srce, krvne sudove i mozak da spreče srčani i moždani udar.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar