Zdravi načini kuvanja

Kuvanje na zdrav način ne znači da morate postati izuzetna kuvarica ili kupovati najskuplje knjige sa receptima. To zapravo znači da možete naučiti nekoliko osnovnih tehnika pripremanja hrane na zdrav način.
Metodi koje ćemo sada opisati najbolje čuvaju ukus i hranljive sastojke u namirnicama, bez dodavanja prekomernih masnoća ili soli. Kada jednom naučite i uvežbate ove tehnike, često ćete ih koristiti u pripremanju svojih omiljenih jela.
Pečenje u rerni
Pored hleba, peciva i kolača, u rerni možete peći morske plodove, meso sa malo masnoća, plodove voća i povrća. Razne vrste hrane možete istovremeno staviti u pleh odgovarajuće veličine, a njihovi mirisi i ukusi se neće pomešati, već će svaka namirnica zadržati sopstveni ukus. Hrana će biti okružena vrelim vazduhom vaše rerne. Možete (i ne morate) pleh prekriti papirom za pečenje. Ovakvo pripremanje generalno ne zahteva dodavanje masnoća. Neke namirnice treba dodatno obraditi pre pečenja, da se pečenjem ne bi isušile.
Pirjanje
Ovaj metod podrazumeva da prvo stavite iseckane namirnice u odgovarajuću šerpu, na vrelu ringlu, i brzo ih mešate dok malo ne promene boju. Onda dodajte malu količinu tečnosti – vodu ili supu, tek da prekrije namirnice i na niskoj temperaturi kuvajte poklopljeno. Po nekim receptima, tečnost u kojoj ste kuvali hranu može se iskoristiti za ukusan sos.
Pečenje na roštilju
U ovom načinu pripremanja, tanko isečene komade hrane izložićete direktnoj toploti. Ako organizujete roštiljanje u prirodi, možete koristiti roštilj na ćumur. Postoji i električni roštilj za upotrebu u gradskim uslovima. I manje komade hrane možete peći na roštilju, tako što ćete ih nanizati na štapić i tako napraviti, na primer – ražnjić od povrća. Ovako pripremljena hrana je zdrava i lišena suvišnih masnoća.
Barenje
Ovaj način podrazumeva kuvanje namirnica u zagrejanoj tečnosti – vodi, supi, ređe soku ili vinu. Neke namirnice zahtevaju duže kuvanje, a za neke je dovoljno ostaviti ih u vreloj vodi samo nekoliko minuta.
Kuvanje na pari
Ovo je jedan od najjednostavnijih načina pripremanja zdrave hrane, ali je potrebno da imate odgovarajuće posuđe. Donja posuda sadrži tečnost koja isparava, a iznad nje je posuda sa namirnicama koje tako budu skuvane samo vrelinom pare.
Dodavanje začina
Kreiranje obroka dodavanjem različitih aromatičnih začina odličan je način da poboljšate boju, ukus i miris pripremljene hrane. Neki začini se dodaju na početku, a neki pred kraj kuvanja. Kad god ste u prilici, koristite sveže začine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.