U trendu

Zeleno i lepo: razlozi da zavolite povrće

Popaj je to znao. I roditelji koji forsiraju svoju decu da jedu povrće to znaju. Ne samo da je povrće ukusno već može učiniti čudo za vaše zdravlje.
Povrće u svim svojim divnim bojama puno je hranljivih sastojaka – vitamina, minerala, vlakana, antioksidanata i dobrih ugljenih hidrata. Ne samo da su lišene masnoća već ove namirnice pomažu u prevenciji kancera i drugih bolesti. I, naravno, na njima često počivaju uspešne borbe protiv suvišnih kilograma.
Povrće i voće treba unositi što češće tokom dana. Američki savez protiv kancera preporučuje da to činite pet puta dnevno.
Stručnjaci eksplicitno kažu: uzimanjem veće količine povrća možete sniziti nivo holesterola, zaštititi se od srčanog udara, sniziti krvni pritisak, zaštititi se od raka i izgubiti suvišne kilograme. Samo jedite što više povrća – toliko je jednostavno.
A koje to povrće u ishrani nikako ne treba zaobići?
Paradajz – jer je bogat likopenom (antioksidantom koji pomaže u prevenciji raka), vitaminima A i C i kalijumom. Skuvani paradajz sadrži čak više likopena od sirovog. Crveni grejpfrut i lubenica takođe sadrže likopen.
Brokoli – jer je bogat vitaminima B i C i mineralima – kalcijumom i kalijumom. Jedna od njegovih komponenti je mineral sulforafen, koji pomaže u prevenciji raka, a može se naći i u kupusu, karfiolu i kelju.
Bundeva i šargarepa odličan su izvor beta-karotena, koji poboljšava imunitet, redukuje opasnost od slobodnih radikala (telesnih molekula koji su uzrok zaraze), izoštrava vid i štiti vašu kožu (po čemu je naročito poznat; to ga čini glavnim sastojkom krema za sunčanje). Beta-karoten je sastojak i povrća tamnog lišća i papričica.
Spanać se takođe smatra značajnim povrćem koje pomaže u zaštiti od mnogih bolesti, uključujući rak, srčane bolesti i degeneraciju mišićnog sklopa.
Naučite da volite povrće!
Uprkos statusu nutricionističkog superheroja, na pitanje „koje ti je omiljeno jelo“ retko ko će izgovoriti naziv nekog povrća. Ali, kada se naviknete na zdravu hranu, vaša čula će se izoštriti i počećete da primećujete ukus povrća koje vam se zaista dopada.

 • Dodajte iseckane krompire, zelenu salatu, papričice ili šargarepu u sendviče.

 • Užinajte kisele krastavčice ili tanke šargarepe.

 • Pijte povrćne sokove.

 • Uživajte u salati pre obroka.

 • Ispecite povrće na roštilju.

 • Eksperimentišite sa novim povrćem (npr, radič, blitva…)

Povrće zahteva da malo svog vremena provedete u kuhinji, ali to je mala cena za vaše dobro telesno zdravlje.

3 komentara
 1. Miodrag Jevtić

  Članak je dobar, ali nepotpun. Imalo bi još mnogo toga da se kaže na izuzetno korisnu gorepomenutu temu. Npr: način korišćenja, pravljenje hrane od povrća.

 2. Danica Velinov

  Nije mi samo jasno zašto baš tanke šagarepe?

 3. Nada Terzić

  Nebrojeno puta sam čitala razne tekstove o povrću, ali nikada nije na odmet pročitati još nešto. Svi znamo koliko je zdravo jesti ga, kako kuvano, pečeno, tako i presno. Treba jesti sve vrste povrća, a pogotovu treba decu od malena naučiti da jedu sve vrste povrća. Članak je dobro napisan i ocenila sam ga čistom peticom.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike