U trendu

Žitarica od milion dolara: Superhrana koju možete uzgajati u stanu

Pšenica, žitarica poznata od davnina, vekovima u upotrebi kao osnovna sirovina u ishrani ljudi i životinja. Žitarica vredna „milion dolara“ danas osim u ishrani važnu ulogu ima i lečenju raznih oboljenja.

Najpoznatija njena primena tokom lečenja je u vidu klica ili trave. Često se ove dve stvari mešaju, ali njihova primena i način dobijanja je sasvim različit.

Pšenična trava je moćan antioksidant, koristi se za detoksikaciju i alkalizaciju organizma. U sebi sadrži neverovatno mnogo nutritivnih jedinjenja : minerale, vitamine, enzime, hlorofil. Vitamin A, B1, B2, B3, B5, B6, C, gvožđe, cink, kalijum, mangan, bakar i selen. Takođe sadrži i aminokiseline i belančevine.

Šta leči?

  • Pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca, pročišćuje krv i druge organe i stimuliše metabolizam.
  • Zbog visokog udela hlorofila obogaćuje krv kiseonikom.
  • Čisti jetru i neutrališe otrove iz nje.
  • Podstiče rad štitne žlezde
  • Pomaže kod čira na želucu i drugih želudačnih tegoba.
  • Korisna je kod zatvora, dijareje i drugih probavnih tegoba
  • Izbacuje višak sluzi iz organizma
  • Podmlađuje organizam, kožu, kosu i nokte čini zdravijim i lepšim

Pšenična trava još i jača imunitet, podiže nivo energije, podstiče plodnost i ima antiupalna svojstva. Sve u svemu čini da vaš organizam bude u savršenom balansu.

Kako je koristiti?

Zbog obilja vitamina, minerala, aminokiselina i drugih nutritivnih jedinjenja, slobodno možemo reći da je pšenična trava super hrana.

Pšeničnu travu možemo cediti u sokovniku i dobiti veoma moćan sok ili je možemo kombinovati sa raznim voćem u smutijima, blendirati je i praviti sosove, dodavati je u šejkove i mlečne napitke.

Kako je uzgajati kod kuće?

Zrna pšenice potopiti u vodu na 12h. Nakon toga ih procedite i isperite, a zatim ih vratite u teglu, ali bez vode. Ostavite ih tako još 24h i za to vreme isperite ih tri puta.

Kada se pojave prve klice, zrna pšenice posejati na vrh zemlje (može i u saksiji), prva tri dana tegla neka vam bude pokrivena, da se zemlja ne osuši. Tokom dana je dobro zaliti, a uveče je samo blago poprskati.

Četvrtog dana otkrijte teglu i ostavite je na indirektnoj svetlosti.

Pšeničnu travu možete šišati kada dostigne visinu od oko 20cm. Dva dana pre šišanja, iznesite je na sunce da bi došlo do sinteze hlorofila. Ako se tokom procesa uzgajanja pojavi plesan, ponovite postupak sa novom zemljom i novim zrnima ove žitarice.

Uživajte u ovoj super hrani, na način koji će vam biti najukusniji i dobićete jedno veliko hvala od vašeg organizma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.