U trendu

Znate li šta radite organizmu ako jedete 6 suvih šljiva dnevno?

Kako starimo, tako se i naš organizam menja, pa je ponekad potrebno poboljšati zdravlje pomoću ishrane i fizičke aktivnosti. U zrelijim godinama kosti postaju krhkije, dolazi do bržeg starenja kostiju, pa je bitno da na određene sastojke u ishrani obratite pažnju.

Tokom detinjstva gotovo svi smo pili što više mleka koje je prepuno kalcijuma i podržava zdravlje kostiju, međutim, u starijem dobu lekari savetuju konzumiranje suvih šljiva.

Stručnjak za ishranu Loren Manaker kaže da posebnu pažnju treba da obratite na vitamin K, magenizijum, kalijum i bor. Ona takođe savetuje da u svoje napitke uključite suve šljive kako biste sprečili starenje kostiju.

– Podaci pokazuju da adekvatan vitamin K može povećati mineralnu gustinu kostiju, a kalijum može smanjiti gubitak kalcijuma iz kostiju. Suve šljive sadrže i fenolna jedinjenja koja mogu blokirati resorpciju kostiju i podržati njihovu izgradnju – kaže ona.

U studiji objavljenoj u British Journal of Nutrition, žene u postmenopauzi koje su  jele 50 grama suvih šljiva svaki dan (otprilike 5, 6 komada) imale su značajno povećanje mineralne gustine kostiju u poređenju sa onima koje nisu jele ovo voće. One dame koje su jele suve šljive takođe su doživele značajno smanjenje serumskih nivoa markera metabolizma kostiju.

Drugo istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients sugeriše da konzumiranje suvih šljiva takođe može poboljšati zdravlje kostiju muškaraca. Muškarci koji su tri meseca jeli 50 do 100 grama suvih šljiva dnevno zabeležili su pozitivan učinak na metabolizam kostiju.

– Dosledna upotreba suvih šljiva može pomoći u sprečavanju gubitka koštane mase, posebno u starijoj populaciji. Za zdravlje kostiju, smuti od suvih šljiva može biti osvežavajući, prirodno sladak, zdrav napitak za kosti koji je prepun važnih hranljivih materija, fenola, vlakana, bez dodatog šećera. Savršena kombinacija za održavanje zdravlja kostiju – kaže Manaker.

Možete eksperimentisati s receptima za smuti dodavanjem suvih šljiva raznim kombinacijama hrane.

– Od kombinacije banane, badema i suvih šljiva, do zelenog smutija sa suvim šljivama, keljom, bananom i mlekom, ne postoje stroga pravila za pripremu smutija – objašnjava Manaker.

Ipak, ona je podelila jedan posebno uspešan i ukusan recept, a evo i kako da ga pripremite.

Sastojci:

4-5 komada suvih šljiva bez koštica

1 prethodno zamrznuta banana

¾ šolje bademovog mleka

½ kašike prirodnog bademovog ulja

¼ kašičice cimeta

½ šolja leda

Potrebno je sve sastojke staviti u snažni blender, usitniti ih i miksati dok se sastojci ne sjedine. Smuti se zatim može servirati u čaši, uz garanciju ukusa i niza zdravstvenih prednosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar