U trendu

5 najskupljih parfema na svetu: Od cene će se svakome zavrteti u glavi (foto)

Za mnoge ljude, parfem je više od mirisa koji stavljamo na sebe da bismo lepo mirisali. Umesto toga, to je nešto po čemu smo prepoznati ili identifikujemo osobu sa kojom smo razgovarali. Parfem često naglašava karakter i može postati zaštitni znak. Stoga ne čudi što mnogi ljudi posežu dublje u novčanike i skupi parfemi su danas veoma popularni.

Ali po čemu su luksuzni parfemi tako posebni, šta ih izdvaja od ostalih i, na kraju, koji su najskuplji parfemi na svetu?

Ukusi su različiti, a kada su u pitanju mirisi, gotovo ništa nije toliko relevantno za temu. Stoga se može desiti da najskuplji parfem na svetu nije za vaš nos. Međutim, to ne umanjuje radoznalost koliko je to zaista skupo, piše Miss7.

Najskuplji parfem dolazi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ili bolje rečeno, to je najskuplji parfem ikada prodat. Luksuzni uniseks miris koštao je kupca neverovatnih 1,2 miliona evra. Razlog cene mogla je biti i veličina boce koja sadrži tri litra mirisa i visoka je skoro dva metra.

Evo 5 najskupljih parfema na svetu

1. ‘Shumukh’, Nabeel Perfumes

Ova boca parfema koštala je vrtoglavih 1,2 miliona eera. ‘Bočica’ je ultraluksuzna jer je ukrašena s 3571 dijamantom i najčistijim zlatom. A šta je unutra? Orijentalni miris koji odražava Dubai. Spajaju se sandalovina, mošus i ruža.

2. ‘Golden Delicious’, DKNY

Ovo je verovatno najskuplje ograničeno izdanje parfema koje je ikada postojalo. Modni brend DKNY izazvao je veliku pometnju kada je predstavio ovu bočicu svog klasičnog mirisa ‘Delicious’, jer vredi nešto manje od 1.000.000 evra. Dobre vesti: prihod je doniran u dobrotvorne svrhe. Zbog čega je flašica u obliku jabuke toliko skupa? Na bočici je puno zlata i silueta Njujorka napravljena od dijamanata.

3. ‘Imperial Majesty’, Clive Christian

Razlika u ceni od drugog do trećeg mesta je golema, ali to ne znači da je treći najskuplji parfem na svetu jeftin. ‘Imperial Majesty’ Clivea Christiana košta nešto manje od 375.000 evra, a svoju cenu prvenstveno može zahvaliti bočici koja sadrži 18-karatno zlato i visokokvalitetni dijamant.

4. ‘Opera Prima’, Bulgari

Ovaj parfem pokazuje da je brend nakita Bulgari čvrsto usidren u luksuznom segmentu. Međutim, Bulgari je 2014. dokazao da ne sijaju samo minđuše i ogrlice – njihova bočica, koja košta 200.000 evra, nalazi se na četvrtom mestu najskupljih parfema na svetu. Bočica je dizajnirana za 130. godišnjicu brenda i podseća na rimsku amforu.

5. ‘Parfem VI’, Gianni Vive Sulman

Nastavak u segmentu luksuznih parfema visokog ranga je ovaj cvetni miris Giannija Vive Sulmana – prvi skupi parfem na spisku u rasponu od pet cifara, a košta nešto manje od 79.000 evra. Ono što je posebno: Kažu da je bio omiljeni parfem Majkla Džeksona.

Zašto su luksuzni parfemi toliko skupi?

Ako ste pažljivo čitali, verovatno ste primetili da se nešto ponavlja. Kod ove vrste luksuznog parfema nije najvažnije šta je unutra – važno je u čemu je parfem. Ukratko, zavisi od bočice. Desetine dijamanata i kilograma zlata čine najskuplje parfeme onim što jesu – izuzetno skupim. Ovo su očigledno kolekcionarski predmeti čiji sadržaj verovatno nikada neće završiti na nečijoj koži. Međutim, pretpostavljamo da je i enterijer impresivan, odnosno da je u pitanju Ektrait de Parfum ili bar Eau de Parfum. Drugim rečima, to su najveće i najdugotrajnije koncentracije mirisa dostupne na tržištu. A to je najmanje što možemo očekivati od najskupljih parfema na svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar