U trendu

5 najvećih grešaka kada je u pitanju zaštita od sunca

Upotreba kreme za sunčanje važna je ne samo prilikom boravka na plaži. To bi trebalo da postane svakodnevna rutina. Ipak, i pored saveta i upozorenja lekara i stručnjaka, pravilo obaveznog nanošenja kreme nije zaživelo. Na umu treba imati i najčešće greške koje se prave kada je zaštita od štetnih UV zraka u pitanju.

Greška 1: Ne koristite kremu tokom oblačnih dana
Čim zakoračite van kućnog praga, morate da stavite kremu. Čak i kad pada kiša i kada je oblačno. To je neophodno jer ni tada oblaci ne blokiraju štetne UVA i UVB zrake (blokiraju možda oko 25 odsto), i oni ipak prodiru u vašu kožu.

Greška 2: Ne možete izgoreti kada ste u vodi
Ovo je potpuno netačno. UVB zraci mogu da prodru i kroz vodu, naročito ako ste u plitkoj vodi.

Pri tom, sunčeva svetlost se može odbiti od površine vode i dovesti do veće izloženosti UV zračenju onih delova tela koja su iznad vode.

Dovoljna je onolika količina kreme koja staje u vašu šaku da biste bili potpuno zaštićeni.

Greška 3: Krema sa visokim SP faktorom traje ceo dan
Ako samo jednom dnevno nanesete kremu sa visokim SP faktorom, to vam ne garantuje da ćete biti zaštićeni tokom celog dana.

Uvek nanosite kremu iznova, bar na svaka dva do tri sata, kada ste tokom celog dana izloženi suncu.

Greška 4: Možete dobiti rak kože samo na onim delovima tela koji su izloženi suncu
Iako je verovatnije da dobijete rak na onim delovima kože koji su direktno izloženi suncu, postoji i manja mogućnost da se ćelije raka razviju i na ostalim delovima kože, kao što su stopala ili koža ispod nokatne površine. Zato potražite pomoć lekara i zbog najmanje sumnjive mrlje.

Greška 5: Ne možete dobiti rak kože ako koristite kremu sa SP faktorom
Nijedna krema ne garantuje stoprocentnu zaštitu, bez obzira na to što je SPF 50. Naime, ne postoji krema koja sto odsto blokira UVA i UVB zračenja.

Zato je bitno da nosite propratnu opremu koja će vas dodatno zaštiti poput šešira, naočara za sunce, lagane, široke odeće. Ako možete da ostanete u hladovini — budite tamo što duže, prenosi portal „Bizlajf“.

Takođe, ne bi se trebalo sunčati između 10 i 15 časova.
Neophodno je da se vodi računa i o roku trajanja kreme, jer ukoliko je istekao, krema može naškoditi koži.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)