U trendu

9 pokazatelja dužeg života

Medicinski časopis Američkog lekarskog udruženja JAMA (Journal of the American Medical Association) objavio je četrdesetogodišnju studiju na oko 6.000 američkih muškaraca japanskog porekla starijih od 50 godina u kojoj su ispitivani faktori koji će doprineti dužem trajanju života.

Zaključeno je da će muškarci tog godišta moći lako da dožive 80 godina u dobro zdravlju ukoliko budu izbegavali određene rizike. Ti faktori rizika su prvenstveno povećana telesna težina, šećerna bolest, visoke vrednosti masti u krvi, naročito triglicerida, i visok krvni pritisak.

Na osnovu analize studije, napravljeno je devet kriterijuma koje svaki muškarac treba da ispunjava da bi mogao da dočeka pozne godine u dobrom zdravlju.

Ti kriterijumi su:

 1. da bude oženjen
 2. da nema povećanu telesnu težinu
 3. da ima normalan krvni pritisak
 4. da bude u dobroj fizičkoj kondiciji
 5. da ima više ili visoko obrazovanje
 6. da ima šećer u krvi u granicama normale
 7. da izbegava prekomerno unošenje alkohola
 8. da ne puši
 9. da ima nivo holesterola u granicama normale

Muškarci koji su vodili zdrav život imali su 80% šanse da dožive 80 godina bez ikakvih bolesti, 42% je doživelo 85 godina života, od kojih 11% nije bolovalo ni od jedne ozbiljne bolesti.

Dr Bredli Vilkoks (Bradley Wilcox, Pacific Health research Institute in Honolulu), autor studije, rekao je da su naše šanse da ostanemo zdravi i dostignemo tu starost veće od 60% ukoliko izbegavamo rizične faktore, a samo 10% ukoliko ne ispunjavamo šest ili više pomenutih kriterijuma.

Zaključak studije: što smo u boljoj fizičkoj kondiciji, živećemo duže!

1 komentar
 1. bambi

  Savet muskarcima. Procitajte ovaj tekst kada budete imali 90 godina.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike