U trendu

Akne i aloe vera gel

Akne predstavljaju poremećaj kože sa kojim smo u određenom trenutku manje-više svi imali problema, pogotovo u ranom tinejdžerskom i adolescentskom dobu. Same akne javljaju se kao posledica začepljenja pora na koži, što dalje vodi do upale lojnih žlezda i folikula.
Nastajanje akni
Najčešća mesta na kojima se javljaju akne jesu lice, vrat, leđa i grudi. Usled začepljenja, dolazi do lučenja prevelikih količina ulja iz žlezdi, što se manifestuje u vidu crnih i belih mitisera. Ukoliko dođe do pucanja nekog od njih, bakterije koje se nalaze u njihovoj neposrednoj blizini dospevaju u kožu, što izaziva formiranje bubuljica.
Aloe vera
Na svu sreću, puno je sredstava na bazi aloe vere koja mogu i te kako pomoći da se umanji intenzitet akni. Ova sredstva mogu pomoći prilikom prevencije akni, kao i kod brojnih drugih problema i poremećaja kože kako tinejdžera tako i odraslih osoba. Ovi preparati mogu se upotrebiti i akutno, radi lečenja upale koja je zahvatila kožu.
Akne spadaju u grupu težih poremećaja kože i mogu zahvatiti veliki broj različitih delova tela, ali najčešće oblasti u kojima se javljaju navedene su na početku teksta. Većina poremećaja koji su u direktnoj vezi sa aknama, javlja se među tinejdžerima, i to u različitim fazama puberteta, s obzirom na to da u ovom periodu dolazi do uvećanja lučenja lojnih žlezdi smeštenih u folikulima. Ove uvećane žlezde sadrže priličnu količinu masne supstance koja se lako može nagomilati i izazvati začepljenje i upalu, a predstavlja i povoljnu okolinu za pojavu i razvoj bakterija.
Dermatolozi kao glavni problem i uzrok pojave ovog ozbiljnog kožnog poremećaja navode nasledni faktor, a ne higijenu ili uticaj hormona, i pored toga što hormoni mogu u velikoj meri doprineti pojavi ovog ozbiljnog poremećaja.
Preparati protiv akni na bazi aloe vere, već su se pokazali kao izuzetno efikasni kod osoba koje imaju problema sa poremećajima kože. Oni ne samo da unose poboljšanje već i ubrzavaju regenerisanje tkiva koje je oštećeno usled stvaranja ožiljka, do kojih dolazi zbog upale i otoka. Za one koji možda nisu dovoljno upoznati, aloe vera gel ili aloe vera u tečnom agregatnom stanju dobija se nakon ekstrakcije iz dela biljke aloe vera.
Ovaj prirodni lek koristi se još od davnina za lečenje najrazličitijih bolesti, a među prvima su ga upotrebljavali još Egipćani i Kinezi pre čak 5.000 godina. Preparati na bazi ovog ekstrakta koji se koriste sada upotrebljavali su se još davno za lečenje oštećenja kože usled opekotina, kao i za stomačne probleme najrazličitije prirode. Sami sastojci gela imaju potencijal da u ogromnoj meri umanje otoke i upalu koja se javlja oko "mrlje" na koži. U samom gelu nalaze se i supstance koje deluju kao antibiotici, zatim agensi koji podstiču zgrušavanje, supstance koje sprečavaju bol i supstance za zatezanje kože.
Ostalo
Kako bismo u još većoj meri doprineli efikasnosti ovog prirodnog leka, poželjno je pridržavati se zdrave ishrane (manje životinjske masti, više voća i povrća, više tečnosti…) koja se takođe smatra jednim od preduslova za zdravu kožu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)